2024. március 28., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Téli sorozatmustra

Újabb év repült el, s tavaly december 21-e óta már javában tart a téli sorozatidény.

A második évaddal visszatérő Lost in Space mellett a Netflix streaming csatorna egyik nagyobb, erre az időszakra tervezett szériája a Paolo Sorrentino neve által fémjelzett Messiah, amelynek főhőse, egy fiatal férfi, aki miközben mindenki igyekszik elmenekülni az Iszlám Állam által ostromlott Szíriából, mondanivalójával olykor egészen kendőzetlenül megy szembe a Koránnal. Ekkor lép közbe a természet, a régiót egy több hetes homokvihar sújtja, ami térdre kényszeríti a támogatókat. A csodát a fiatalembernek tulajdonítják, aki így már több ezer követővel a háta mögött vonul ki a városból, hogy a Szentföld felé vegyék az irányt. A tengerentúlon egy CIA-ügynök (Michelle Monaghan) figyel fel a férfire, akiről egyetlen nyilvántartásban sem találnak anyagokat. Igazából senki más nem tartja fontosnak a jelenséget, míg a tömeg meg nem indul Izrael felé. A sorozat szerzői ügyesen vázolják fel a Közel-Kelet ingoványos talaját, a politikai érdekek hálóját és a vallási és kulturális különbségekből adódó feszültségeket, illetve ahogyan a főhőst ábrázolva azt a kérdést is feszegeti, hogy most ő tényleg egy messiás vagy pedig csak egy csaló?

A klasszikus horrorok kedvelői bizonyára megörülnek Bram Stoker Drakulája minisorozat változatának, amely úgyszintén a Netflix kínálatából érkezik.

A HBO prémium mozicsatorna első idei nagy dobása Az ifjú pápa (The New Pope) második évadja lesz, amelyet úgyszintén Paolo Sorrentino írt és rendezett. Természetesen ebben az évadban is folytatódik az előzőre jellemző tabudöntögetés, amelyet az egyház és a hit kapcsán tálaltak elénk, azzal az apró különbséggel, hogy a Jude Law által alakított XIII. Pius helyett új pápát (III. János Pál) köszönthetnek majd az egyház élén a tévézők, akit John Malkovich kelt életre, az évadban pedig szerepet kapott Sharon Stone és Marilyn Manson is.

Érdekesnek ígérkezik a Paramount 68 Whiskey című sorozata is, amely az Afganisztánban állomásozó katonai kórház személyzetének a mindennapjait meséli el.

A CBS kínálatából mindenekelőtt a Star Trek: Picard sorozatot kell kiemelni. A Star Trek franchise legújabb szériája A Star Trek: Következő generáció című, hét évadot megélt sorozat utáni időkben játszódik, és az Enterprise űrhajó egykori legendás kapitányának, Jan Luc Picardnak a kalandjait meséli el, természetesen Patrick Stewarttal a címszerepben.

Februárban a nagy visszatérő sorozatok között itt lesz a MacGyver a negyedik, a Homeland nyolcadik évaddal, de ebben a hónapban mutatják be a Narcos: Mexico második évadát is.

Az új sorozatok közül mindenképpen meg kell említeni a Pop, csajok, satöbbi (High Fidelity) kultikus regény és játékfilm sorozatverzióját. A széria fejlesztését a Disney + kezdte el, de az emberi kapcsolatokon, illetve exeken elmerengő történet végül a Hulu kínálatában kerül bemutatásra Zoë Kravitz, Lenny Kravitz rockénekes lányának a főszereplésével.

Az újra leporolt történetnek természetesen most is egy fura fazonokkal teli lemezbolt lesz a központi helyszíne, ezúttal Brooklyn Crown Heights negyedében.

A téli időszak utolsó nagy visszatérője a HBO Last Week Tonight With John Oliver elnevezésű politikai szatirikus műsor lesz, amelyben a műsorvezető, John Oliver kanadai humorista ismét körberöhögi, és kipellengérezi a politikusokat világszerte, illetve rávilágít az általuk elkövetett visszásságokra.