2024. április 24., szerda
PÉNTEKEN ZENTÁN

Közösségi tér a közösségért

A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepsége a zentai Művelődési Ház új közösségi terének ünnepélyes átadásával vette kezdetét. Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kiemelt támogatásával, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat együttműködésével kialakított impozáns közösségi teret Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának főosztályvezetője és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere adta át.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Pirityiné Szabó Judit köszöntőjében példaértékűnek nevezte a zentai művelődési és oktatási intézmények együttműködését, és hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község polgármestere mindenkor támogatja a magyar közösség érdekeit szolgáló fejlesztéseket:

– Meggyőződésem, hogy csak ezzel az erős összefogással, jólszervezettséggel magyarázható az, hogy a zentai és az egész délvidéki magyarság élen jár és példát mutat más kárpát-medencei nemzettársaink számára is a programalkotásban és az ezeken alapuló fejlesztések eredményes megvalósításában. Kívánom, hogy éljenek kiváló adottságaikkal, és ezt a megújult közösségi helyszínt is töltsék meg élettel, a zentai magyarokra oly jellemző inspiráló beszélgetésekkel, találkozásokkal, és sok-sok szeretettel!

Czegledi Rudolf megnyitó beszédében a Művelődési Házat a zentai kulturális élet egyik fellegvárának nevezte, és a magyar kultúra napjához fűződően úgy fogalmazott, hogy kultúránk nem csupán a történelmünkről, az irodalmunkról, a népzenénkről, a különböző művészetekről szól, hanem a hitünkről, a magyarságtudatunkról, az épített örökségünkről, a nemzeti sajátosságainkról:

– A kultúránk a legmélyebb érzések és legszebb gondolatok összessége, felbecsülhetetlen érték, amelyet nem szabad csak egy napig ünnepelni, amelyről az ünnepnapok után érkező hétköznapokon sem szabad megfeledkezni. Reméljük, hogy a szép pillanatok és élmények megéléséhez ez az új közösségi tér is hozzájárul majd – mondta Czegledi Rudolf polgármester.

A Művelődési Ház közösségi terének átadási ünnepségét Mezei Szilárd hegedűművész és zeneszerző felemelő hegedűjátékkal tette még ünnepélyesebbé.

Az ünnepségén jelen volt dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint a VMSZ köztársasági, parlamenti és önkormányzati képviselői közül többen is.