2024. március 28., csütörtök
HOLOKAUSZT VILÁGFÓRUM – UNIÓS INTÉZMÉNYVEZETŐK:

Meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását

Meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását, amikor azok ismételten megpróbálják megkérdőjelezni, hogy mindenkit megillet az emberi méltóság és az egyenlőség – hangsúlyozta közös nyilatkozatában a három uniós intézmény vezetője tegnap Jeruzsálemben.

A tegnapi jeruzsálemi megemlékezésen Vlagyimir Putyin a legelőkelőbb vendégek között volt. Az orosz elnök a felvételen Moshe Lion jeruzsálemi polgármester, valamint Benjámin Netanjahu kormányfő és felesége, Sara között (Fotó: AP via Beta)

A tegnapi jeruzsálemi megemlékezésen Vlagyimir Putyin a legelőkelőbb vendégek között volt. Az orosz elnök a felvételen Moshe Lion jeruzsálemi polgármester, valamint Benjámin Netanjahu kormányfő és felesége, Sara között (Fotó: AP via Beta)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyaránt részt vesz az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából Jeruzsálemben rendezett ötödik Holokauszt Világfórumon.

Nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy a koncentrációs tábor felszabadítása vetett véget az európai történelem „legirtózatosabb bűncselekményének”, az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének.

A holokauszt Európa tragédiája, amely fordulópontot jelentett a kontinens történelmében – mutattak rá. A holokausztra való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket – emelték ki.

„Nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, ami az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti – a pluralizmust, a sokszínűséget, a vallásszabadságot és a vélemény-nyilvánítás szabadságát. Olyan értékek ezek, amelyek óvják a kisebbségeket, bármikor, bármilyen kisebbségről is legyen szó” – fogalmaztak.

A zsidó közösségek hozzájárultak az európai identitás alakításához, és mindig részei lesznek annak. Elengedhetetlen, hogy a holokauszt tanulságait társadalmunk minden tagja magáévá tegye – hangsúlyozta a nyilatkozat. „A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak bennünket” – tették hozzá.