2024. április 25., csütörtök
KÖZTÁRSASÁGI KÉPVISELŐHÁZ

Hétfőtől újabb rendkívüli ülés

Ezúttal a közlekedés és az infrastruktúra van napirenden

Több közlekedést érintő törvény kerül napirendre a Maja Gojković, a köztársasági képviselőház elnöke által összehívott, hétfőn kezdődő rendkívüli ülésen. Így a parlamenti képviselők előtt lesz a tervezési és építési törvényt módosító törvényjavaslat, a belvízi hajózást, illetve a kikötőket szabályozó törvényt módosító javaslat, a vízrajzi tevékenységről szóló törvény, valamint a légi közlekedést szabályozó törvény módosítása is. A módosításokat a kormány kezdeményezte.

A képviselők előtt szerepel majd a közúti utasszállítást szabályozó törvény módosítása is, amelynek megvitatását Katarina Rakić, a Szerb Haladó Párt képviselője kezdeményezte. A tervezett húsz napirendi pont között szerepel a nemrégiben elfogadott, a biztonsági erőknél szolgálók lakáskérdését elősegítő, lakásépítéssel foglalkozó törvény módosítása is, valamint a Szerb Köztársaság számára különös fontossággal bíró vonalinfrastruktúra-létesítmények építésére és rekonstrukciójára vonatkozó projektek eljárását szabályozó törvényjavaslat, a területi egységek és címek nyilvántartásával foglalkozó törvényjavaslat, az építési terület használati jogának tulajdonjogba való átvitelét szabályozó törvény módosítása is.

Több államközi megállapodás is napirenden szerepel a jövő heti ülésen, közöttük a Szerbia és Irán közötti légi forgalomról szóló megállapodás, valamint a Szerbia és Törökország közötti infrastrukturális projektekben való együttműködésről szóló megállapodás megerősítése.

A kormány kezdeményezésére módosítják a tőkepiaci törvényt, megvitatják a 2021. évi népszámlálással foglalkozó törvényjavaslatot, a bejelentések szerint a mezőgazdaságot támogató, Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési Bank kölcsönmegállapodásáról szóló törvény javaslatát, csakúgy mint a földtani adminisztráció fejlesztését szolgáló hasonló kölcsönmegállapodásról szóló törvényjavaslatot.

Elfogadták az oktatási csomagot

A képviselőház pénteken megszavazta azt az oktatási törvénycsomagot, amelyről a hét eleje óta vitáztak. Közöttük szerepel az oktatási kerettörvény módosítása, a középiskolai oktatási törvény, és a duális oktatást szabályozó törvény módosítása is.

Mladen Šarčević oktatási miniszter kiemelte, az oktatási kerettörvény módosítására a személyes adatok nagyobb védelme miatt volt szükség, hiszen hamarosan alkalmazásba kerül az egységesített információs rendszer, amely szerint a diák az iskoláskor előtti intézményben már megkapja egyéni számát, ami egész tanulmánya során végigköveti majd.