2024. április 16., kedd

Vučić: Nehéz, de őszinte tárgyaláson vagyunk túl

Nem tenné ki az egyenlőség jelet Aleksandar Vučić a 100 százalékos vámok kérdése és a Koszovó függetlensége visszavonásáért folytatott kampány közé – szögezte le az államfő a Richard Grenell amerikai megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: Beta

Forrás: Beta

Az Egyesült Államok németországi nagykövete, Richard Grenell, aki egyben Donald Trump amerikai elnök különleges megbízottjaként közvetíteni igyekszik Belgrád és Pristina között, ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfővel tárgyalt. Az amerikai álláspont szerint Pristinának mindenképp vissza kell vonnia a szerb árura kirótt 100 százalékos vámdíjakat, ugyanakkor Belgrádnak is le kellene állnia a lobbizással a Koszovó függetlenségét elismerő országok körében, a függetlenség elismerésének visszavonása érdekében.

Aleksandar Vučić úgy értékelte nehéz, de nyílt és őszinte tárgyaláson vannak túl. Az amerikai különleges megbízottal azokat a kérdéseket érintették, amelyek az itt élők életszínvonalának javulására, és a régión belüli jobb gazdasági kapcsolódásokra adnának választ.

Az államfő elmondta, köszönettel tartozik Grenellnek, aki egy igen erős álláspont mellett is képes volt megérteni és reálisan felmérni mi az, ami Szerbia és polgárainak érdekeit szolgálja.

Vučić azt is elmondta az Egyesült Államok megbízottjának, hogy Belgrád már felajánlott Pristinának egy egyezséget, miszerint abba hagyja a függetlenségük elismerésének visszavonását célzó kampányt, amennyiben Pristina sem igyekszik tovább a nemzetközi szervezetekbe felvetetni magát. Ezt a megegyezést a koszovói fél visszautasította, hangsúlyozta a szerb elnök. Azt is felvázolta, hogy a vámok miatt Szerbia komoly anyagi veszteséget könyvelhet el, évi 435 millió, azaz napi közel 1,5 millió euró a kár. Aláhúzta, a vámok problémája és a függetlenség elleni lobbi nincsenek azonos súlycsoportban.

A két tárgyalófél között szó esett még olyan témákról is, amelyek a két ország viszonyát úgy mozdíthatják pozitív irányba, hogy azzal egyik fél érdeke sem sérül. Ilyen a Pristina és Belgrád közötti közvetlen repülőjárat, és a vasútvonal felújítása, de szóba került az autópálya kiépítése is.