2024. április 18., csütörtök

Kultúránk éltetőinek ünnepe

Pénteken este Zentán megtartották a magyar kultúra napjának vajdasági központi rendezvényét

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pénteken este tartotta meg a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét a zentai Művelődési Ház színháztermében.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A rendezvényen Pirityiné Szabó Judit, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke tartottak ünnepi köszöntő beszédet az egybegyűlteknek.

A napot a díjátadó ünnepség zárta. A rendezvény keretében adta át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Magyar Életfa Díjat, a Plakett elismerést és az Aranyplakett kitüntetést. Ekkor hirdették ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is.

A  következő személyek kaptak elismerést:

Magyar Életfa Díjban részesültek: Csorba Béla néprajzkutató, helytörténész, költő, publicista, nyugalmazott egyetemi tanár (Temerin), Milánovits Karolina és Milánovits Tibor pedagógusházaspár, közösségszervezők (Tiszakálmánfalva), Molnár Krekity Olga előadóművész, versmondó, versfelkészítő pedagógus, publicista (Kishegyes), valamint Süveges Eta nyugalmazott színművész (Kishegyes–Szabadka).

Az idén az Aranyplakett kitüntetést Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója, a Forrás Színház művészeti vezetője vehette át.

Plakett díjat kaptak: Csonti István helytörténet-kutató (Csóka), Klenanc József közösség- és művelődésszervező (Gombos), Kónya-Kovács Otília mesemondó, meseműhely-vezető, újságíró (Muzslya), Nagy Rózsa közösség- és művelődésszervező (Törökfalu), valamint Sebők Valéria népi iparművész, hímző (Szabadka).

A Magyar Életfa díjasok és az Aranyplakett díjjal kitüntetettek az idei évben a Nemes Fekete Edit-kerámia mellett Verebes György Munkácsy Mihály-díjas képzőművész egyedi alkotásait, okleveleit vehették át, a Plakett díjasok pedig Nemes Fekete Edit plakett-kerámiáját és a mellé járó digitális oklevelet.

Az ünneplő közösséget és a díjazottakat az idén Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgjának erre az alkalomra írt és rendezett előadásával köszöntötték a szervezők. A produkció az Országoló – Határféltés betörés nélkül címet viseli. A műsorban elhangzottak továbbá Beszédes István, Domonkos István, Sziveri Zoltán, Szügyi Zoltán és Tóth Ferenc versei is. Közreműködött a Mécsvirág együttes Baráth Hajnal Anna, Verebes-Krnács Erika és Zsoldos Ervin –, valamint Szalai Bence, az Újvidéki Színház színművésze és az író, rendező Verebes Ernő.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Vajdasági szép magyar könyvek

Az ifj. Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Gubik Korina képzőművész összeállítású szakbizottság a következő döntést hozta a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázattal kapcsolatban:

A 2019. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Szőllősy Balázs A Kilátó presszóban című kötete érdemelte ki, amely a Symposion Polgárok Egyesülete kiadásában jelent meg. A könyv egyúttal a Legszebb Szépirodalmi Kiadvány díját is elnyerte. A kötet a Grafoprodukt Nyomdában készült.

A 2019. év Legszebb Művészeti Könyv díját Antal Szilárd – Szilágyi Mária Üzenetek a falakról című albuma nyerte el, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és az E. N. U. – Ekologija Nauka Umetnost szervezet közös kiadásában jelent meg. A kiadvány a Sajnos Nyomdában készült.

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a Legszebben Gondozott Kiadvány-díját a háromtagú szakmai bizottság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek ítélte oda Roginer Oszkár A jugoszláviai magyar irodalom terei – A (poszt)jugoszláv magyar irodalom és a téralapú közösségi identitáskonstrukciók viszonya a sajtóban (1945– 2010) című kötetéért. A kötet a Panonia Print nyomdában készült.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott a Forum Könyvkiadó Intézetnek Patócs László Vezeti a népet című kisregényéért, amely a Magyar Szó Lapkiadó Kft. nyomdájában készült. Szintén oklevet ítélt oda a Forum Könyvkiadó Intézet és a Fiatal Írók Szövetsége közös kiadásában megjelentetett Kormányos Ákos Paraván című verseskötetéért. A szakbizottság dicsérő oklevelet adományozott a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek és a pancsovai Városi Könyvtárnak a közös kiadásban megjelentetett Erdei Ernő A kincseimből osztok – Versszeletek című kötetéért. A kiadvány a Forum Nyomdában készült.

Dicsérő oklevelet érdemelt ki Ninkov K. Olga Nemes Fekete Edit kerámiaművészete című kötete, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg és a Sajnos Nyomdában nyomták, valamint dicséretet kapott a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában napvilágot látott, a Bosch+Bosch Csoport történetét bemutató kiadvány, amely a Sajnos Nyomda munkája.

Dicséretben részesült a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet közös gondozásában megjelent Dubravka Đukanović-kötet, amely A vajdasági római katolikus templomok architektúrája (1699–1939) címet viseli. A kiadványt a Grafoprodukt Nyomdában nyomtatták. A zsűri dicsérő oklevelet ítélt oda a Forum Könyvkiadó Intézetnek A címzett: Bori Imre című kötetért, amely az irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár lányának, Ózer Ágnesnek a válogatásában jelent meg. A kiadványt a Sajnos Nyomdában nyomtatták. A zsűri dicsérő oklevelet adományozott a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak Major Lenke, Pintér Krekić Valéria és Horák Rita szerkesztette Kalandok a Tisza mentén című kötetért. Könyvsorozat kategóriában a szakbizottság a dicsérő oklevelet a Forum Könyvkiadó Intézet TraN(S)zakció címet viselő műfordítás-sorozatának ítélte oda.