2024. március 28., csütörtök

Hőérzékelő kamerákkal a vírus ellen

A belgrádi repülőtéren fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak

A Nikola Tesla repülőtér hőérzékelő kamerái nem jeleztek megemelkedett hőmérséklettel utazó személyt, ami az első jele lenne az esetleges koronavírusos fertőzésnek – jelentette ki Raša Milanov felügyelő a Tanjugnak.

Minden Szerbiába érkező utast a fővárosi repülőtéren hőérzékelő kamerákkal felszerelt folyosón ellenőriznek, így azokat is, akik Kínából érkeznek, vagy kínaiak, és másokat is. Az ellenőrzést az útlevél ellenőrzésével együtt végzik, azzal, hogy az esetleges vírusos fertőzésre egészségügyi felügyelő figyel. Milanov szerint a belgrádi repülőtér hőérzékelő kamerái korszerűbbek a környező országokban alkalmazott felszereléseknél. A kamerák a 37,9 fokos, vagy ennél magasabb testhőmérséklet esetén adnak figyelmeztető jeleket.

Szerinte nem valószínű, hogy országunkba is érkeznek fertőzött utasok. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a fertőzés gócpontjában korlátozzák az emberek mozgását, de a kínai új év miatt felélénkült a forgalom az év többi szakaszához képest.

A felügyelő kijelentette, hogy eddig egyetlen esetet sem jegyeztek fel, betegség gyanújával sem kellett senkit feltartóztatniuk. Viszont üdvözölte, hogy a niši repülőtéren is felállítanak hőérzékelő kamerákat, noha onnan a nyugat-európai országok felé irányul csak a forgalom.