2024. április 24., szerda

Kultúra és szórakozás

Idén is változatos és színvonalas programokra számíthatunk Zentán

A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ az alapfeladatai ellátása mellett számos kulturális rendezvényt szervez. A 2020-ra tervezett programokról Hugyik Richárd igazgatót kérdeztük.

Milyen rendezvényekre számíthatnak a zentaiak a következő hónapokban?

– A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ célja, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű programmal lással el a lakosságot. Januárban elsőként a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét kell megemlíteni. Pénteken délután tartjuk meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, este pedig a díjátadó gálát. Emellett a Művelődési Ház aulájának átadására is sor kerül. Március 7-én lesz a Hagyományaink Ünnepe, a községbeli hagyományőrző csoportok éves rendes bemutatkozása, szakmai zsűri értékeli a munkájukat, és segíti a fejlődésüket. Ehhez kapcsolódik a hagyományos ételekből készült kiállítás, illetve a gyerekek számára szervezett ételkiállítás. Terveink szerint Paskó atya legújabb könyvét is bemutatjuk.

Március 13-án, pénteken szándékunkban áll megemlékezni március idusának ünnepéről. A székelykeresztúri és a dabasi testvértelepülések néptáncegyütteseit, néphagyomány-ápolóit szeretnénk vendégül látni a Művelődési Házban. Április folyamán szeretnénk megszervezni a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét, és reméljünk, minél több középiskolás vesz majd részt a megmérettetésen. Az év egyik legfontosabb eseménye lesz a 25. Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, amelyre május közepén kerül sor a Művelődési Házban. Színvonalas, méltó jubileumról lesz szó.

A rendezvénysorozatokat is folytatják?

– Igen, ezek közül hármat emelnék ki. Az egyik a Világutazók, amelyek során ismeretterjesztő, képvetítéssel egybekötött előadásokat lehet megtekinteni. A Történelem egy órában elnevezésű sorozatunknak az elmúlt években is voltak kiemelkedő előadói, és idén is az évfordulókhoz kapcsolódóan igyekszünk előadásokat hívni. Az Irodalmi találkozások sorozatunk keretén belül könyvbemutatókat tartunk. Elképzelésünk szerint a Forum Könyvkiadóval együttműködve tematikus előadásokat szervezünk a gondozásukban megjelent kötetekről.

A múzeumban és a színházban milyen kiállításokra, előadásokra számíthatunk?

– A zentai Városi Múzeumban február 20. és március 14. között egy többek között felvidéki alkotók munkáiból álló kiállítás lesz megtekinthető, március második felében pedig megnyílnak a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának hagyományos kiállításai. Májusban a tervek szerint a Múzeumok Éjszakája alkalmával nyitjuk meg az óbecsei festők tematikus kiállítását. Ami a színházat illeti, hagyományosan együttműködünk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal, amely január 30-án mutatja be Zentán a Nézőművészeti Főiskola című előadását. Szeretnénk elhívni László Sándor monodrámáját, illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásait is. Az év második felében az Újvidéki Színház előadásait várjuk. Mezei Kinga diploma-előadását is igyekszünk bemutatni Zentán.

Az év második felében milyen rendezvények várhatók?

– A Zentai Művésztelep augusztus első felében kerül megrendezésre. Idén is próbálunk újításokat bevezetni, különféle mentorprogramokat próbálunk indítani. A legnagyobb munkával járó rendezvényünk a városnapi rendezvénysorozat, amelyet idén is a sportcsarnok előtti téren fogunk megtartani. Az új helyszínre a lakosok először félelemmel vegyes várakozással tekintettek, de meglátásom szerint kellemesen csalódtak. A szervezés szempontjából mindenképp jó döntés volt, mert kevesebb útlezárással kell számolni, és a tér is sokkal tágasabb. Konkrét fellépőkről még korai beszélni, de idén is igyekszünk színvonalas előadásokat hívni. Az év második felében szokás szerint megtartjuk a hagyományos megemlékezéseket, decemberben pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényeket is. Meg kell említeni, hogy a felsőhegyi és a tornyosi fiókkönyvtár is szervez rendezvényeket: előadásokat, gyermek- és kézműves-foglalkozásokat, ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket tartanak.