2024. április 19., péntek

Tiszavirág díj a legjobbaknak

Átadták a magyarkanizsai Turisztikai Desztináció Menedzsment elismeréseit

Harmadízben osztotta ki a magyarkanizsai Turisztikai Desztináció Menedzsment a turizmus területén a községben tevékenykedőknek azt az elismerést, amellyel megköszönték munkájukat.

A díjazottak a szervezet elnökével és a polgármesterrel (Puskás Károly felvétele)

A díjazottak a szervezet elnökével és a polgármesterrel (Puskás Károly felvétele)

Az önkormányzattal szorosan együttműködő szervezetben öttagú bizottság döntött arról, hogy a 2019-ben megvalósított munkájuk alapján kik érdemelnek külön dicséretet. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket, és ösztönző, támogatásáról biztosító és összefogást szorgalmazó szavakat intézett hozzájuk. Összesen tizenhatan vehették át szerdán a díjat, köztük borászok, pálinkafőzők, vendéglátóipari egységet működtetők, fesztiválszervezők, akik mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a község szélesebb körben, határainkon túl is ismertebbé váljon, illetve minél többen kapjanak kedvet ennek a vidéknek a megismeréséhez.

Koza Róbert, a szervezet elnöke elmondta, hogy dolgos éven vannak túl, készítik az új adatbázist, amely összegyűjti a községben tevékenykedők adatait, hogy ezzel is könnyebben rájuk találhassanak a község iránt érdeklődők, emellett számos képzésen és konferencián is részt vettek. Azzal, hogy ezt a díjat kiosztják, megköszönik a turizmust népszerűsítők munkáját, és a további sikeres ténykedésre is ösztönzik őket.

– Azokat szerettük volna külön kiemelni és megjutalmazni községünkben, akik sokat tesznek a turizmus fejlesztéséért és népszerűsítéséért. Ezzel elérjük azt is, hogy a községünk lakossága is tudomást szerezzen mindenkiről, aki jelentékenyet alkotott az elmúlt időszakban, illetve hogy távolabbra is eljusson a hírük. Észre kell vennünk a jót is, ezek az emberek pedig véleményünk szerint dicséretet érdemelnek. A községben összesen száz szolgáltatóról beszélhetünk, akik jelen vannak. Idén három új díjat is bevezettünk: az év borát is elismeréssel tüntettünk ki, amelyet Bálint Ákos érdemelt ki, az év pálinkáját Miloš Kravić főzte, valamint az év turisztikai vállalkozóját is megjutalmaztuk, Sarnyai Csaba személyében, aki a Tiszai Tangó nevű hajójával szeli a folyó habjait, és a Réti Tangó tulajdonosa, amellyel a Járást népszerűsíti – mondta el a szervezet elnöke.

Nemcsak magyarkanizsaiakat jutalmaztak, hanem a község minden településének van egy-egy olyan kiemelt rendezvénye, amely említésre és elismerésre méltó. Ilyen egyebek között a kispiaci Nemzetek főzőversenye, amelynek kiötlője Varbai András, aki már sok éve hatalmas tömeget tud összehozni a kis faluban.

– Nagyon örültem a díjnak, hogy egyszer már végre a mi hazánkban is kitüntettek, nem csak külföldön. Tizenegy évvel ezelőtt egy olyan rendezvényt szerettem volna létrehozni, amely összehozza a Kárpát-medencei magyarokat, és a célt el is értük, mert minden nyáron, idestova tizenegy éve, rengetegen jönnek Kispiacra a főzőverseny miatt, nagyjából öt-hatezer ember jelenik meg, akik ilyenkor barátkoznak, és a vendégek a községet is bejárják, ami által az egész község turisztikai kínálatát is népszerűsítjük. Folyamatosan bővítjük, új tartalmakkal töltjük meg a rendezvényt, amelynek programját a kultúrműsor és a sztárfellépők is színesítik, ezáltal fontos közösségmegtartó ereje is van – mondta el Varbai András.

Dr. Forró Lajos, a Kanizsa Feszt fő szervezője is a jutalmazottak között volt. A minden korosztálynak szóló rendezvény méltatásában elhangzott, hogy a turizmusfejlesztés egyik zászlóshajója, ezért érdemli ki a díjat, amelyet a szervezőcsapat nevében a fő szervező vehetett át, aki elmondta, hogy a díj ösztönzőleg hat rájuk.

– Egy csapattal, barátaimmal karöltve ötlöttük ki a fesztivál megszervezését, és szerencsénkre az akkori városvezetőség is támogatta az elképzelést. Akkoriban szűnt meg a zentai Nyári Ifjúsági Játékok, és űr keletkezett a Délvidéken, ami a fesztiválokat illeti, mi pedig Magyarkanizsán képzeltük el ennek létrehozását. Nagy örömünkre létjogosultságát a látogatottsága is jelzi, a díj kapcsán pedig ez külön is hangsúlyozandó, hiszen a visszacsatolás mindig nagyon fontos számunkra – mondta dr. Forró Lajos.

A Tiszavirág díjat átvevők üvegplakettel és oklevéllel, büszkén térhettek haza, azzal a tudattal, hogy munkájuk elismerésre érdemes.