2024. március 28., csütörtök

Lezárult egy eredményes év

Bácsfeketehegyen 2019-ben a problémák orvoslása mellett fejlesztették a közvilágítást és a vízszolgáltatást is

Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy véleménye szerint az elmúlt évben igen sikeresen dolgozott a helyi közösség.

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

Bojtos Béla (Lakatos János felvétele)

– Rengeteg problémát oldottunk meg a múlt évben, vagy jelenleg is megoldás alatt állnak. Az egyik legnagyobb gondunk a temetőben lévő kápolna egy részének megsüllyedése volt. Ez a munka nagyon nehezen indult, mert nem volt jelentkező a kivitelezésre a közbeszerzésen, majd hiányzott a szükséges összeg a munkálatokhoz. Jelenleg minden megvan, és zajlik a munka. A rendbetételt az is lassítja, hogy rossz idő vagy temetés idején nem folyhat a munka. A múlt évben három parkolót építettünk azokon a helyszíneken, ahol úgy láttuk, hogy nagy szükség van rájuk. Nyilván többre is szükség van, de ez volt az első lépés, és a megkezdett munkát folytatni fogjuk. Az óvodánál és a református templomnál létesült egy-egy parkoló, ezeket hétköznap együtt tudják használni gyereküket szállító szülők, hétvégén pedig a templomba járók – számolt be a tanácselnök a legjelentősebb beruházásokról, majd azzal folytatta, hogy a helyi közösség számos egyéb gondot is orvosolt. Több helyen, ahol a fák gyökerei megemelték, megjavították a gyalogjárdát. Ez a munka az idén is folytatódik, mert több helyen is jelentkezett ilyen jellegű probléma. Sikerült kátyúzni az utakat, jelenleg pedig folyamatban van a Dózsa György utcának az aszfaltozása. Itt az úttest nagyon rossz állapotban volt, már nem lehetett kátyúzni, ezért döntöttek az újraaszfaltozás mellett – hangoztatta Bojtos. A munka megkezdődött, s most várják a megfelelő időjárást, hogy folytathassák.

VÍZELLÁTÁS, KÖZVILÁGÍTÁS, NYÍLÁSZÁRÓK

Tavaly három parkoló épült (Lakatos János felvétele)

Tavaly három parkoló épült (Lakatos János felvétele)

A vízellátás szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy az iskolánál üzembe helyezték a BF4-es kutat – számolt be a tanácselnök. Ennek köszönhetően a falu nyugati részében a nagyon meleg és száraz időszakban is lesz víz. A közvilágítást a szükséges karbantartás mellett sikerült bővíteni is, ezenkívül a helyi közösség épületét is felújították.

– Lámpaoszlopokat és lámpákat helyeztünk ki olyan helyekre is, ahol korábban még sosem volt. Ez a munka az idén is folytatódik, mert szeretnénk mindenki számára megfelelő állapotba hozni a közvilágítást. A helyi közösség épületében nagyon rossz állapotban voltak az ablakok, ezeket korszerű műanyag ablakokra cseréltük, ennek köszönhetően az épület hőszigetelése is jelentősen javult. Emellett az épület akadálymentesítése is elkészült – számolt be Bojtos.

A bácsfeketehegyi helyi közösség a múlt évben is segítette az iskolát és az óvodát. A tanácselnök elmondása szerint igyekeztek olyan dolgokat biztosítani számukra, amire szükség volt. Az év végén egy kis újévi édességgel lepték meg a gyerekeket.

Ugyancsak az elmúlt év hozadéka, hogy újraásták az árkot a Verbászi úton. Ezen a szakaszon már régóta nem volt árok, mert az évtizedek alatt betömődött – fogalmazott Bojtos, majd azzal folytatta, hogy a helyi közösség támogatta a Komunál Közvállalat traktorutánfutó vásárlását is.

TERVEK

Tavaly három parkoló épült (Lakatos János felvétele)

Tavaly három parkoló épült (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség az idén egy új játszótér létesítését tervezi – számolt be a tanácselnök. A Kultúrotthonnal szemben parkot fognak létesíteni, maga a játszótér pedig a színház és a tekepálya között kap helyet. Ez a helyszín jól elhatárolt és könnyebben megfigyelhető, ami a gyerekek biztonsága szempontjából lényeges. Emellett kevésbé lesz kitéve rongálásoknak – fejezte ki reményt Bojtos, majd arról is szólt, hogy a meglévő játszótereket is szeretnék felújítani, mert folyamatos rongálásoknak vannak kitéve. Továbbá a labdarúgópályánál is szeretnének létesíteni játszóteret, mert igény mutatkozott rá.

A tanácselnök végezetül kiemelte, hogy a bácsfeketehegyi helyi közösség csatlakozott és támogatja a kishegyesi Szó-Beszéd lap aláírásgyűjtését, amellyel a Szeged–Bácsfeketehegy autóbuszjárat visszaállítását követelik. Bácsfeketehegyről sokan járnak iskolába vagy dolgozni az anyaországba, ezért valós igény létezik erre a járatra – fogalmazott Bojtos.