2024. április 19., péntek

Ápoljuk hagyományainkat!

Fotókiállítással ünnepelte a szabadkai Népkör a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napja alkalmából tegnap kiállításmegnyitóra került sor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Körgalériájában. A TÁNCképMŰVÉSZ elnevezésű kiállítás a Népkör Magyar Művelődési Központ és a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének közös fotókiállításaként jött létre. Az érdeklődők Kovács Flórián és Végh Tamás fényképeit láthatták, amelyek az Interetno Fesztiválon és a magyarországi Duna Karneválon készültek.

– A magyar kultúra igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, értékeink és emberségünk adja. Az, hogy miként viszonyulunk a saját kultúránkhoz, megmutatja, hogy miként viseltetünk mások kultúrájával szemben. Ahhoz, hogy a magyar kultúra gazdagságából naponta meríteni tudjunk, hogy megéljünk azokat az élményeket, amelyeket a zene, az irodalom, a néptánc, a népzene, a színház közvetíteni tud számunkra, fontos, hogy legyen magyar iskola és pedagógus, templom és lelkész, színház és színész, tudós, művész, szakember, művelődési és hagyományápoló központok, valamint lelkes, művelt, ifjú emberek. Értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni úgy tudjuk, ha anyanyelvünkön szerzünk széleskörű tudást, gyermekeinket úgy neveljük, hogy büszkén vállalják nemzeti hovatartozásukat, és ápolják hagyományainkat – mondta köszöntőjében Greguss Erdélyi Hermina, a Népkör alelnöke.

Fellépett a Népkör Bóbita leánykórusa. Ezután Dudás Norbert, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagja felolvasta a színjátszók által összeállított ábécé-listát, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából készítettek.