2024. április 25., csütörtök
SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ

Nem elég az egy játszóhely

Legutóbb arról értesülhettünk, hogy nem állunk távol az új épület megnyitásától – mondta a lapunknak Miloš Stanković

Az évad második felét kezdte meg a szabadkai Népszínház. Az első felében négy kiváló új előadást láthattunk. Miloš Stankovićnak, a szabadkai Népszínház igazgatójának elmondása szerint hasonlóan izgalmasnak ígérkezik az évad folytatása is, közben pedig várakozva kísérik figyelemmel a színházépületben folyó munkálatokat.

Hogyan tekint az évad első felére?

– Egy évadban nyolc bemutatót tartunk. Az évad első, azaz a múlt év második felében négy bemutatóra került sor. A szerb társulat októberben a Petar Mihajlović szövege alapján, Veljko Mićunović rendezésében készült Radnička hronika című előadást mutatta be, amelyről kiemelkedő kritikusok elismerően vélekednek. Ez egy szerbiai ősbemutató volt, ezelőtt csak Banja Lukán játszották. Reméljük, hogy fesztiválokon is jól szerepel majd. Nagyon fontos számunkra az, hogy az előadásainkat szélesebb nézőrétegnek is játszhassuk és színházi szakemberek is lássák. Egyébként Veljko Mićunović 2017-ben a Gerincbántalmak című előadást rendezte a színházunkban, a magyar társulatnak. Az évadot remekül kezdte a magyar társulat is, amelynek az új igazgatója Körmöci Petronella. Az első a Pass Andrea rendezte Újvilág című előadás volt, amely kiváltképp a fiatalokat szólítja meg és a főszereplőt is egy ifjú tehetség, Greguss Lilla játssza. Decemberben szintén két premierünk volt, a szerb társulat a Martin McDonagh szövege alapján, Petar Jovanović rendezésében készült Sakati Bili sa Inišmana című előadást mutatta be, amelyet nagyon jól fogadott a közönség, míg a magyar társulat a Mezei Zoltán rendezte Fekete Péter zenés vígjátékot, amely egy sikertörténet, telt ház előtt játsszák. Mivel népszínházként működünk, elsősorban a művészeti repertoárra helyezzük a hangsúlyt, de mindenképpen figyelembe kell vennünk a nézők igényeit, készíteni olyan előadásokat is, amelyek önfeledt szórakozást nyújtanak és nagyszámú közönséget vonzanak be a színházunkba.

Mely előadások várhatóak az évad második felében?

– A szerb társulat már megkezdte a próbákat, a bemutató márciusban lesz. Edward Albee Ko se boji Virdžinije Vulf című szövegéről van szó, amelyről a hatvanas években nagy sikerű film is készült. Az előadást Dušan Petrović belgrádi rendező, egyetemi tanár rendezi, aki egykor a szabadkai Népszínház szerb társulatának az igazgatója volt, és itt népszerű produkciókat állított színpadra, például Henrik Ibsen Hedda Gablerját és Anton Pavlovics Csehov Cseresznyéskertjét. Az évad utolsó előadása a szerb társulat esetében az Aleksandar Popović műve alapján készülő Kus petlić című előadás lesz, Milan Nešković rendezésében. A magyar társulat próbái februárban kezdődnek. Az új előadás a Tesztoszteron lesz, és csak férfiak szerepelnek benne. Ezután pedig a Sógornők című darabot mutatják be, amelyben pedig csak nők játszanak majd. Amint véget ér az évad, máris tervezhetjük a következőt. Kisebb városban az évadonkénti nyolc bemutató figyelemre méltó teljesítmény, de folyamatosan új előadásokat kell létrehoznunk, hogy a nézők újdonságokat is lássanak. Ehhez elengedhetetlen a tartomány és a város támogatása, de nagyon jó az együttműködésünk. Színház nélkül a városunk kulturális kínálata sokkal szegényesebb lenne.

Mi a helyzet az új színházépülettel?

– Tizenhárom éve épül és türelmetlenül várjuk, hogy az építkezések befejeződjenek. Nagyon nehéz egy játszóhellyel működni, megtartani a nyolc bemutatót, a próbákat, közben a meglévő előadásokat játszani. Ha ezzel a kapacitással, ezt a ritmust szeretnénk folytatni, szükségünk van két játszóhelyre. Úgy tudni, hogy az új épületben három lesz, egy kamaraterem is, megközelítőleg száz néző számára, ami nagyon fontos az intimebb hangulatú, két-három szereplős produkciók vagy monodrámák játszásakor, amikor a nézők közelebb kerülhetnek a szereplőkhöz, szinte az előadás részévé válhatnak. Ezt szereti a közönség, kihívás a színészeknek is, mindenképpen különleges élményt nyújt. Viszont már egy ideje csak úgy tudjuk megoldani, hogy a színpadra helyezzük a székeket, a nézőteret, és persze nem mindegy, hány néző jön el, ügyelni kell arra, hogy a színpad ne szakadjon be. Legutóbb arról értesülhettünk, hogy nem állunk távol az új épület megnyitásától. A polgármester beszámolt arról is, hogy mekkora arányban nyújt támogatást a köztársaság, a tartomány és a város. Most már a belső munkálatok folynak, ami nagyon fontos a színház részére, a fénypark, a termek akusztikája, a hangszigetelés van soron. Ez azért is lényeges, mert a Jadranba például behallatszik, ha a korcsolyapályán kicsit hangosabb a zene, és ez rontja a színházi élményt. Nincs megoldva a klimatizáció sem, így szünetre megyünk amint elkezdődik a nyár, az évad pedig később kezdődik, mert a Jadran termében más rendezvények, például a gyermekszínházi fesztivál programjai is zajlanak.