2024. április 19., péntek

Munkahelyek kellenek, nem politikai csaták

Richard Grenell holnap Belgrádban Aleksandar Vučićtyal tárgyal

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete, aki egyben Donald Trump amerikai elnök különleges megbízottjaként közvetíteni igyekszik Belgrád és Pristina között, ma Koszovóban tárgyalt Hashim Thaçi koszovói elnökkel, illetve Albin Kurtival, aki a koszovói kormány felállításával bíztak meg. A tárgyalást követően Grenell közölte, Pristinának hatályon kívül kell helyeznie a Szerbiára kirótt vámdíjakat. Kiemelte ugyanakkor, hogy a mai belgrádi látogatása során Szerbiát arra kéri majd, hogy ne lobbizzon tovább a Koszovó függetlenségét elismerő országok körében, a függetlenség elismerésének visszavonása érdekében.

– Az a legfontosabb, hogy a gazdasági fejlődés útján folytassuk tovább a tárgyalásokat, így a vámdíjak megszüntetésére van szükség. Ez az egyedüli dolog, amit meg kell szüntetni, de le kell állítani Szerbia a függetlenség-visszavonásra irányuló kampányát is – emelte ki Grenell a Kurtival folytatott tárgyalást követően.

Grenell kiemelte, bár nincs megszabott határidő a Belgrád és Pristina közötti megállapodás megszületésére, ám az biztos, hogy kompromisszumos megoldás kell. Kiemelte, nincsenek ötleteik, csupán hatalmuk ahhoz, hogy közös tárgyalóasztalhoz ültessék a feleket. Nem kívánják sugallni, mit kell a tárgyalófeleknek a párbeszéd során tenniük, de mindenképpen ösztönözni szeretné őket az előrelépésre azzal, hogy a jövőbe nézzenek és ne a múltba, tegyék félre a politikai nézeteltéréseiket és a gazdasági fejlődést, a polgárok érdekeit tartsák szem előtt.

Grenell Pristinába azután érkezett, hogy a légtér blokádjának feloldását eredményező szándéknyilatkozatot írtak alá, lehetővé vált a Pristina–Belgrád repülőjárat beindítását. Mint kiemelte, ez indokolta koszovói útját, hiszen a 21 éve szünetelő járat újraindítását az üzleti közösség, vállalkozók kérték. Hangsúlyozta, sajnos a gazdaság sok esetben a háttérbe szorul, hiszen a média elsősorban a politikai eseményeket emeli ki, de ennek a repülőjáratnak a beindításától sokat várnak, illetve további megoldásokat keresnek a vállalkozókkal együtt az erőművek és a nehézipar beindítására.

– A fiataloknak munka kell, nem pedig politikai viták – emelte ki Grenell.

Az amerikai küldött holnap Belgrádban Aleksandar Vučić államfővel tárgyal a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatásáról.