2024. április 23., kedd
VAJDASÁG VIZEI

Hatvanhárom kilométer hálót koboztak el

Halászháló (Illusztráció: pixabay.com)

Halászháló (Illusztráció: pixabay.com)

Vajdaság Vizei Közvállalat halőrcsapatai mindennap ellenőrzik a rekreatív horgászokat és a hivatásos halászokat, mégis állandó problémaként jelentkezik a hallopás – áll a közvállalat jelentésében. 2019 folyamán több mint 2400 ellenőrzést hajtottak végre a Vajdasági Vizei Közvállalat joghatósága alá tartozó területen, és több mint 8000 horgászt ellenőriztek. Az ellenőrzések során több mint 63 kilométeres, illegálisan felszerelt hálót, valamint 150 illegális halászfelszerelést koboztak el. Az illegális halászat miatt 44 ember ellen emeltek vádat.

A Vajdasági Vizei Közvállalat által megszabott halászati területek a következők: a Duna–Tisza–Duna-csatorna hálózata Bácskában és Bánátban, a Duna egy része Bácspalánka és Béska között (melynek teljes hossza 64 km), emellett a Béga, Zlatica, Karas és Krivaja folyók. A védett területeken található Jegricska Természeti Park és a Beljanska Bara Természetpark.

A védett területeken történő halászatra külön engedélyeket kell váltani, minden természeti parkra külön-külön.
A közvállalat így ösztönzi a halászokat, hogy tartsák tiszteletben a halászat szabályait és korlátozásait, hogy együttesen megőrizzék és javítani tudják a vajdasági vizek halászati alapját.