2024. április 24., szerda

Nem kell tartanunk az új koronavírustól

Szerbia repülőtéri vizsgálatokkal igyekszik kiszűrni a vírus hordozóit

Az utóbbi napokban egyre többet hallhatunk új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás-járványról. A Kínában megjelenő vírus már átterjedt Thaiföldre, Dél-Koreára, Taiwanra és Szingapúrra, valamint Ausztráliában is észleltek kisszámú megbetegedést. A Batut intézet szerint nem kell tartanunk az új vírustól.

Igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését (Illusztráció: pixabay.com)

Igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését (Illusztráció: pixabay.com)

A koronavírus csoportja arról kapta nevét, hogy elektromikroszkópos képen egy naphoz hasonló képet mutat, gömb alakú és kis tüskéi vannak, tehát úgy néz ki, mint egy korona. A koronavírusokat először a múlt század hatvanas éveiben fedezték fel, hétköznapi megfázással küzdő betegek orrüregében. Ezek a vírusok alapvetően felső légúti, illetve gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okoznak. Dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak igazgatója lapunknak nyilatkozva kiemelte, ez a víruscsoport gyakorlatilag minden évben jelen van körülöttünk. Az orvosnő szerint az ország járványtani központja nem tart a vírus megjelenésétől.
– Az egyszerű náthát túlnyomóan ebből a víruscsoportból idézi elő valamelyik alfaj. Általában ezek az alfajok Ázsiában honosak. Ami jellemző erre az új megbetegedésre, hogy nagyon hirtelen jelentkezik magas lázzal, nehéz légzéssel, fulladással, tulajdonképpen tüdőgyulladásos tünetek csoportját vesszük észre a betegen. Ez a fertőzés konkrétan azért keltette fel világszinten az egészségügyi közvélemény figyelmét, mert ez egy új faj, azt feltételezik, a denevérektől kaphatták el az emberek – magyarázta az egészségház igazgatója. Hozzátette az járvány először Vuha városában ütötte fel a fejét, ami egy nagyon jól fejlett egészségügyi központtal rendelkezik, így nagyon gyorsan be tudták azonosítani ezt a vírust.

2003-ban már volt egy hasonló járvány, mely szintén Kínából indult ki, és szintén koronavírus okozta. A SARS összesen 37 országot érintett, Ázsián kívül többek között Kanadát és az Amerikai Egyesült Államokat, mintegy 8100 ember betegedett meg, és 774 halálos áldozata volt a fertőzésnek. 2012-ben tört ki a MERS, vagyis a közel-keleti légzőszervi szindrómajárvány, ami még halálosabb volt, mint a SARS. Szerencsére ezt is sikerült megállítani, mielőtt szerte a világon elterjedhetett volna. A neve arra utal, hogy a legtöbb megbetegedés a Közel-Keleten, főként Szaúd-Arábiában és Jemenben történt, de volt néhány beteg az Egyesült Államokban és Franciaországban is.
– Ami a fertőzés megelőzését illeti, specifikus megelőzésre nincs lehetőség, jelenleg nem létezik védőoltás. Mint bármelyik influenzajárvány esetén, most is nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra. Elengedhetetlen a gyakori kézmosás, a használt zsebkendő eldobása, valamint a rendszeres szellőztetés. Mindig arra kell törekedni, hogy mellőzük a tömegközlekedési eszközöket, valamint minél rövidebb ideig tartózkodjunk olyan helyiségben, ahol nagyon sok ember van – javasolta dr. Úri Emese, majd kiemelte, mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért csak a fertőzött beteggel történő közvetlen érintkezés jelenthet veszélyt.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet nem tart a vírus megjelenésétől a közeljövőben, ennek ellenére folyamatos óvintézkedéseket tesznek. Az intézet tegnapi közleménye szerint amennyiben a Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járvánnyá minősíti a megbetegedést, felkészültek a további intézkedésekre is.
– A repülőtéren hőkamerákkal vizsgáljuk ezentúl a Szerbiába érkező utasokat, hogy kiszűrjük az új koronavírussal megfertőzött személyeket – mutatta be szerdán Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a már megtett intézkedéseket és megerősítette, hogy nem kell tartani az új koronavírustól, ugyanakkor arra kéri a polgárokat, ha tehetik, halasszák el kínai utazásukat.

A tárcavezető elmondta, azon utasokat, akiknél a kelleténél magasabb testhőmérsékletet tapasztalnak, karanténba helyezik, és ha bebizonyosodik, hogy fertőzöttek, az illetékes belgrádi klinikán kezelik majd őket. Hozzátette, Szerbiában egyelőre nem jelent meg az új koronavírusos tüdőgyulladás, de az ország felkészült arra, hogy egy esetleges járványt kezelni tudjon.