2024. április 20., szombat

A hideg napokra emlékezik Újvidék

Az újvidéki razzia 78. évfordulójának megemlékezési programegyüttesének keretében ma délben a Művelődési Központ Ifjúsági Tribünjének klubjában tematikus, a pravoszláv papság szenvedéseinek emléket állító kiállítás nyílik.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

18 órakor a Központ Képzőművészeti Szalonjában a razzia során meggyilkolt Kohn Ilona emlékére nyílik kiállítás, 20 órakor pedig a nagyteremben az Amikor megvirrad (Kada svane dan) című filmet vetítik. Holnap 10 órakor emléktáblát lepleznek le a Miletić utcában, a központi megemlékezést csütörtökön délben tartják meg a Razzia áldozatai rakparton lévő Család szoboregyüttes előtti platón. Holnap 15 órakor az Ifjúsági Tribünön nemzetközi konferenciát tartanak Az újvidéki razziától Auschwitz felszabadulásáig – Miért és hogyan emlékezzünk? címmel, 20 órakor pedig a Központ nagytermében a Saul fia című filmet vetítik. A programegyüttes pénteken ér véget, délben a Sonja Marinković utca 1. alatt Kohn Ilona emlékére lelepleznek egy történelmi információkat feltüntető táblát. Pénteken 20 órakor a Művelődési Központ nagytermében a Végrendelet (Zaveštanje) című filmet vetítik.

A holnapi megemlékezés idején forgalomkorlátozás lesz érvényben a Razzia áldozatai rakpartnak egy részén, a Makszim Gorkij utca kereszteződésének a közelében. Az utcarészeket 11 és 13 óra között fogják lezárni, az erre közlekedő 11-es busz az említett időszakban kerülőutakon szállítja utasait.