2024. április 26., péntek

Újjászülető fasor

A Hegedűs József utcában gömb kőriseket telepítenek (Fotó: Gergely Árpád)

A Hegedűs József utcában gömb kőriseket telepítenek (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson a Hegedűs József utcában 2016 és 2017 folyamán eltávolították a rossz állapotban lévő fasort. Az ott lévő fák egy része idős volt, száradásnak indult, és nagyobb szelek alkalmával ágak törtek le róluk. A fasor az utca nyugati oldalán most újjászületik, hisz a Palics–Ludas Közvállalat éves programja szerint megkezdődött a fák telepítése, amihez, mivel védett területről van szó, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szabta meg a feltételeket. Az újratelepítéssel kapcsolatban szerdán az említett közvállalat szakmunkatársa, Tanja Jotanović nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Tanja Jotanović (Fotó: Gergely Árpád)

Tanja Jotanović (Fotó: Gergely Árpád)

– A Természetvédelmi Intézet útmutatásai nyomán őshonos fajtákkal történik a fasor újratelepítése. Elsősorban kőrist telepítünk, annak is a Mecsek nevű fajtáját, amely gömb alakú lombkoronájával rendkívül dekoratív. Az utcának a tóhoz közelebb eső részén a bokor formájú ostorménfára esett a választásunk, amely elsősorban tömör, gömb alakú virágzatával díszít, és reményeink szerint a látogatók már jövő nyáron teljes pompájában élvezhetik. A Hegedűs József utcával kapcsolatban el kell mondani, hogy a föld alatt számos vezeték és kábel húzódik, ami megnehezíti a fák telepítését. Az utca nagyobb részén éppen ezért a fákat egy speciális betongyűrűbe helyeztük, amit egy méter mélységben raktunk le, hogy a növények gyökérzete lehetőleg lefele nőjön. Az utca déli részén éppen azért esett a választásunk az ostorménfára, mivel a járda és az út között nincs akkora zöld felület, hogy ezeket a gyűrűket el tudtuk volna helyezni – fogalmazott Tanja Jotanović, akitől azt is megtudtuk, hogy a jövőben az utca másik felén is pótolják a fasort.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Palics–Ludas Közvállalat munkatársa emellett arról is beszámolt, hogy nagy természetvédelmi értékkel bíró palicsi kocsányos tölgyek ősszel eltávolított egyedei helyére megkezdték az új növények telepítését a Bartók Béla és a Petőfi Sándor utcában.