2024. április 23., kedd

November óta folyamatos mobilitásban

Havazás esetén sem lesznek fennakadások Magyarkanizsa községben

Eddig még elkerült bennünket a nagyon zord hideg, és szerencsére a jeges, havas, csúszós utak is váratnak magukra.

Jó azonban tudni, hogy Magyarkanizsa községben november óta folyamatosan készülnek és készenlétben vannak az esetleges rossz útviszonyok orvoslására is. Bajtai Balázs közlekedési és útfelügyelő elmondta, hogy Magyarkanizsa területén az állami utakon a Vojput munkásai és munkagépei takarítják az utakat hó és fagy esetén, az összes községbeli úton a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat az útkezelő, viszont munkagépek hiányában ezt a munkát kiadja a horgosi Tisza Menti Vízműveknek, így az ő gépeik takarítják az utakat és utcákat.

– A cselekvési terv alapján, prioritás szerint rangsoroljuk az utakat. Ez minden év novemberében készül el, és a Komunalac honlapján bárki betekintést nyerhet ebbe a rangsorba. Az első kategóriába az összes községbeli út tartozik, illetve a forgalmasabb utcák, lejtők, emelkedők, majd pedig a forgalom mértékéhez viszonyítottan csökken a prioritásuk. A magánembereknek pedig törvény által előírt kötelességük, hogy a saját házuk előtt a járdát takarítsák – magyarázta Bajtai Balázs.

Pálfi Ervin, a közvállalat igazgatója hangsúlyozta, hogy folyamatosan dolgoznak, és a téli szolgálatra igyekeznek erőteljesen felkészülni.

– A téli időszakban az utak síkosságmentesítésre és a hóeltakarításra adunk megbízást a kivitelező vállalatnak, ami esetünkben a horgosi Tisza Menti Vízművek, ők vannak ellátva céleszközökkel, illetve az utaink járhatósága és a közlekedésbiztonság érdekében 24 órában ügyeletet tartunk. Közel kétszáz tonna mennyiségben áll rendelkezésünkre útszóró só, kődarab, illetve homok. Egy átlagos akcióra az elsődleges prioritású utak hótalanításánál például 25–30 tonna sót szoktunk elhasználni. Szinte kivitelezhetetlen, hogy a meglévő gépparkkal azonnal átjárhatóvá tegyünk minden utat havazás időszaka alatt, ami nálunk 150 kilométer, így fontossági sorrendet kell kialakítani – mondta Pálfi Ervin.

Az egész téli karbantartásra a cselekvési terv alapján az önkormányzat tizenkétmillió dinárt biztosított.