2024. április 19., péntek

A kvótaszerzés a cél

A magyar női asztalitenisz-válogatott ma kezd Gondomarban (Fotó: Instagram)

A magyar női asztalitenisz-válogatott ma kezd Gondomarban (Fotó: Instagram)

Ma kezdődik Portugáliában az asztaliteniszezők olimpiai kvalifikációs csapatversenye, amelyen mindkét nemnél kilenc olimpiai kvótát lehet szerezni. A megmérettetésen egyaránt részt vesz Magyarország és Szerbia is, a tokiói indulási jog megszerzésére azonban reálisan csak a magyar női asztalitenisz-válogatottnak van esélye. Köztudott, hogy a magyarok legjobbja, Póta Georgina várandóssága miatt nem vesz részt a tornán, így a hölgyek a Fazekas Mária, Hartbrich Leonie, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz, Pergel Szandra összeállításban vágnak neki a versenynek. A rutinos, 44 éves Fazekas behívását Bátorfi Zoltán, a válogatott szövetségi kapitánya azzal indokolta, hogy szükség lehet a Budaörs játékosának tapasztalatára, ráadásul párosban is remek produkcióra képes. A magyar lányok ma délután Horvátországgal kezdenek, holnap (csütörtökön) a Portugália–Szlovákia mérkőzés győztesével csapnak össze. Szerbia az Andrea Todorović, Izabela Lupulescu, Surján Szabina hármassal utazik Portugáliába, ahol elsőként Hollandiával méri össze erejét.

A magyar férfiválogatottban Ecseki Nándor, Lakatos Tamás, Majoros Bence és Szudi Ádám kapott helyet, ők a fehéroroszok ellen rajtolnak, továbbjutás esetén pedig papírforma szerint a 3. kiemelt svédekkel mérkőznek. A legrosszabb sorsolása egyértelműen a Dimitrije Levajac, Marko Jevtović, Pető Zsolt triónak van: a szerb férfiak Ausztria legyőzése esetén a Szingapúr–Hongkong győztesével állnak egy asztalhoz.

A gondomari versenyen 34 férfi- és 30 női csapat harcol a kvótákért. A tornán a résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, itt egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. A nyolc csoportgyőztes kvótát szerez, a kilencedik helyről pedig az utolsó körben kiesett csapatok vigaszága dönt. Az ötkarikás játékokon az az ország, amely csapatban kvalifikálja magát, az egyéni versenyszámban is két asztaliteniszezőt indíthat.