2024. április 25., csütörtök

Nemzetmegtartó erő

Átadták a Pro Cultura-díjakat – Fekete Péter államtitkár: Méltán lehetünk büszkék a magyar kultúrára

Gian Paolo Brizzi hungarológus, Szvorák Zsuzsanna felvidéki magyar nyelv és irodalomtanár, valamint Turczi István költő, műfordító vehette át a Pro Cultura Hungarica díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumában szerdán, a magyar kultúra napján.

Kásler Miklós miniszter hangsúlyozta: a magyarság ezen a napon emlékezik a kultúra nemzetmegtartó erejére; napjaink kihívása pedig biztosítani a magyar kultúrán belül a sokszínűséget és ezzel együtt az arányosságot.

Fekete Péter és Kásler Miklós (MTI-fotó)

Fekete Péter és Kásler Miklós (MTI-fotó)

A miniszter értékelése szerint az utóbbi időben sikerült elmozdulni az értékek felé és megoldani a kultúra finanszírozását is. Ennek köszönhetően a magyar kultúra egyetlen területe sem kap kevesebbet, mint korábban, a független színházak sem – fűzte hozzá. Újjászervezik a magyar irodalmi életet, átszervezik a Petőfi Irodalmi Múzeumot, rendezett viszonyokat teremtenek a múzeumokban, levéltárakban és az előadóművészet területén – sorolta a példákat Kásler Miklós.

Mint hozzátette, a 2010-es 172 milliárdról idén már 584 milliárd forintra emelkedett a kultúra állami támogatása, miközben Budapesten és vidéken is a kiegyezés óta legjelentősebb kulturális fejlesztési hullám zajlik le. A Liget Budapest projekt például a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása – említett példát.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kultúra legyen mindenkié, a magyar kultúra értékeit a mostani és a későbbi generációk is élvezhessék – közölte Kásler Miklós.

Fekete Péter államtitkár: Méltán lehetünk büszkék a magyar kultúrára

A nemzeti összetartozás azt jelenti, hogy a magyar kultúra köti össze a különböző gondolkodású, de egy szellemi bázisról induló embereket – fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár tegnap Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen.

„A kultúra lényegét az értékmegőrzés, az értékteremtés és az értéktovábbadás hármasságában lehet megragadni és értelmezni. Méltán lehetünk büszkék az életünk minden mozgásterét befedő és meghatározó magyar kultúrára” – mondta köszöntőjében Fekete Péter az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az államtitkár átadta az idei Minősített Könyvtár Címet, a Könyvtári Minőségi Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet, valamint a Közművelődési Minőség Díjat. A díszünnepségen a Himnuszt, Erkel Ferenc művét a zeneszerző által készített eredeti hangszerelésében mutatták be.