2024. március 29., péntek

Koronavírus: a járvány megfékezésében az idő a legfontosabb faktor

A tudósok állnak a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában. A kínai Vuhanból indult, már cseppfertőzéssel emberről emberre terjedni is képes fertőzést egyre több országban, kontinensen, egyre több betegen regisztrálják.

A járvány megfékezésében fő faktor az idő. Német kutatók egy új diagnosztikai fertőzésteszttel álltak elő.

- A laborok elemzik a receptünket, megrendelik hozzá a specifikus összetevőket, amik két napon belül eljutnak hozzájuk. Ezzel párhuzamosan megkérik tőlünk ezt a molekulát, amit hamar megkapnak. És máris kezdhetik a diagnosztikai teszteket a páciensektől levett légzőszervi mintákból - meséli el a folyamatot a berlini virológiai intézet kutatója, Dr. Christian Drosten.

A nem regisztrált, de már megfertőződött betegek, akikben lappang a kór környezetükben bárkit, bárhol tovább fertőzhetnek. Ezért is nyilatkozott borúlátóan egy szakértő az Euronewsnak, amikor világméretű járványveszélyről beszélt.

- A légi közlekedés annyira fontos, hogy nehezen elképzelhető a leállítása, hogy így vessünk gátat a terjedésének. Amit tehetünk, az az idő "lerövidítése". Ha képesek vagyunk minél hamarabb diagnosztizálni, akkor gyorsan intézkedhetünk. Ehhez folyamatosan figyelemmel kell kísérni az eseteket, mert jelenleg még sok a bizonytalanság. Amennyiben az összes gyanús esetet sikerül diagnosztizálni, akkor tudjuk meg, hogy mire képes ez a vírus, és mire nem - állítja Dr. Bruno Lina virológus.

Egyre több ország repterén ellenőrzik a Kínából érkező utasokat.

Európában "élesítették" a laborokat és a klinikákat az európai esetek kezelésére.

A koronavírus terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet rendkívüli bizottsági ülést hívott össze szerdára.