2024. április 18., csütörtök

Sztrájkot hirdettek a görög szigeteken a túlzsúfolt táborok miatt

Sztrájkot hirdettek Leszbosz, Híosz és Számosz görög szigetek hatóságai a túlzsúfolt migránstáborok elleni tiltakozásuk jeléül szerdán.

A regionális hatóságokon és az önkormányzatokon kívül a legtöbb üzlet is zárva maradt. A polgármesterek és a különféle szakmai képviseleti szervek a görög szigetek azonnali tehermentesítését követelik.
Az athéni kormánynak gondoskodnia kellene róla, hogy a Törökországból folyamatosan érkező migránsokat a regisztrációt követően átszállítsák a görög szárazföldre - vélekedtek helyi politikusok és kereskedelmi szervezetek.
"Nem bírjuk tovább ezt a helyzetet a városkánkban, nekünk is vannak emberi jogaink" - méltatlankodott Jorgosz Stancosz, a számoszi Vathi polgármestere.
A környéken több mint 7100 migránst szállásoltak el.
"Általános sztrájkot hirdettünk" - jelentette be az észak-égei régiót kormányzó Kosztasz Mucurisz. "A szigeteink nem tudnak többé szenvedő emberek elveszett lelkeinek táborai lenni" - hangsúlyozta.
Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból. A munkaerőhiány miatt csak lassan halad a menedékkérelmek feldolgozása, illetve a menedékjogot nem kapott migránsok kitoloncolása. Törökország 2016-ban beleegyezett, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik területéről érkeztek a görög szigetekre, és nem kaptak menedékjogot a hatóságoktól.