2024. április 25., csütörtök

Újabb autópályát építenek a kínaiak

Aláírták a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék szakasz kivitelezéséről szóló szándéknyilatkozatot

Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke, építésügyi miniszter és Csencsao Zsang, a China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group kínai építőipari cég igazgatója tegnap Belgrádban aláírta a Belgrád (Borča)–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építéséről szóló szándéknyilatkozatot. Az eseményen jelen volt Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete is.

Csencsao Zsang és Zorana Mihajlović írta alá a szerződést (Fotó: Beta)

Csencsao Zsang és Zorana Mihajlović írta alá a szerződést (Fotó: Beta)

A borčai csomóponttól a nagybecskereki kerülőút végső pontjáig 58 kilométer a távolság, Nagybecskerek és Újvidék között pedig 45 kilométer. A két autópálya-szakasz együtt, a becslések szerint, 600 millió euróba kerül, a miniszter azt mondta, hogy a dokumentáció az idén elkészül.

– Fontos projektum ez minden érintett település, tehát a fővároson kívül Pancsova, Ópáva (Opovo), Antalfalva (Kovačica), Nagybecskerek és Újvidék számára is – állapította meg Mihajlović, és megismételte, hogy Szerbia kitűnően együttműködik Kínával, és mint ahogyan jó kapcsolatokat ápol Aleksandar Vučić államfő Hszi Csin-ping elnökkel, ugyanúgy sikeresen együtt munkálkodik a szerbiai építésügyi és közlekedési minisztérium a kínai vállalatokkal. Utóbbiakat megdicsérte, amiért minőségi munkát végeznek, mégpedig mindig a megbeszélt határidőben.

Csen Bo nagykövet asszony kiemelte, hogy különösen az infrastrukturális együttműködés kifogástalan.

– Tavaly nagy sikereket értünk el, a kínai cég a Miloš fejedelem autópálya két szakaszát is megépítette, ez pedig most egy újabb kezdet – mondta Csen Bo.

Zsang igazgató emlékeztetett arra, hogy ez már a negyedik projektum, melyet kínai cégek valósítanak meg Szerbiában, és hogy tavaly augusztusban adták át rendeltetésének az Obrenovac–Ub és a Lajkovac–Ljig útszakaszt. Ez a vállalat építi Újbelgrádban a kínai kulturális központot is, tervben van továbbá egy garázs építése a főváros központjában. A két beruházás értéke több mint 100 millió euró.

A nagybecskereki városrendezési szakemberek javaslata szerint az új autópályán hat csomópontot kellene építeni, ezek: Padinska Skela, Čenta, Perlasz (Perlez), Écska, Nagybecskerek-dél és Nagybecskerek-kelet. Ezen a szakaszon két objektum is épül: egy 300 méter hosszú híd a Temesen és felüljáró Perlasznál.