2024. április 26., péntek

Havonta egy vagy két munkaszüneti vasárnap?

Februárban döntés születhet a szerbiai üzletek nyitvatartásáról

Több lehetőség merült fel a kereskedelmi minisztériumban, miután szakszervezeti beadványban kérelmezték a vasárnapi szünnapot az üzletekben. A Tanjug értesülése szerint a minisztérium nyitott a kérdés rendezése előtt, készen áll a megegyezésre is, noha még nem dőlt el, melyik javaslat lesz a nyerő.

Várhatóan februárban ülnek le az érintettek, hogy megvitassák a javaslatokat, állítják a Szabad és Független Szakszervezetek Társulásában (ASNS). Meghívják a hazai és külföldi kereskedőket, a különféle szakszervezetek és a kormány képviselőit a legelfogadhatóbb megoldás megtalálásában. Ranka Savićnak, az ASNS elnökének szavai szerint a társulás teljesen beszüntetné a vasárnapi nyitvatartást a kereskedelmi láncokban, de nyitottak más megoldások előtt is.

– A kereskedelmi minisztérium képviselői körkérdésben próbálják megtudni, hogy mi a kereskedők véleménye a vasárnapi nyitvatartásról. Szerintük más megoldásokat is szem előtt kell tartani, pl. azt, hogy a hónap első, vagy első és utolsó napján zárva tartsanak az üzletek. Ez lenne az első lépés affelé, hogy végül mindenki elfogadja a teljes zárvatartást vasárnaponként – mondta Savić.

Vannak olyan elképzelések is, hogy vasárnap csak délelőtt 11 óráig legyenek nyitva az üzletek, ám a szakszervezet továbbra is azt szeretné, ha vasárnaponként minden üzlet zárva tartana. Az ASNS adatai szerint a kereskedelemben csaknem 200 ezren dolgoznak, a bérek pedig a legalacsonyabbak, átlagosan 30 ezer dinár körül mozognak, vagyis január 1-jétől kiegyenlítették a köztársasági minibálbérrel. Tudni kell, hogy a kereskedelemben a vasárnapi munkát úgy fizetik, mint a többi munkanapot.