2024. április 25., csütörtök

A jobb alapellátásért

Vajdaság és Magyarország megkezdi együttműködését az egészségügy területén

A tartományi kormány és a Magyar Emberi Erőforrás Minisztérium képviselői tegnap Szegeden aláírták az egészségügyi együttműködésről szóló megegyezést. A Szerb Köztársaság és Magyarország már hivatalossá tette együttműködését, amelyhez most a Vajdaság Autonóm Tartomány is csatlakozott.

Az illetékesek Szegeden írták alá az együttműködési megegyezést (Fotó: Vojvodina.gov.rs)

Az illetékesek Szegeden írták alá az együttműködési megegyezést (Fotó: Vojvodina.gov.rs)

A találkozó után a két ország képviselői hivatalosan megerősítették a daganatos betegségek, a műtéti eljárások, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szervadományozás és szervátültetés, illetve a ritka betegségek kezelésekor felmerülő nehézségek közös megoldásában való együttműködésüket.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár hangsúlyozta, ez a dokumentum a bevált gyakorlatok és információk cseréjét is biztosítja az alapellátás fejlesztésének területén. A jövőbeni együttműködés egyik fő szempontja a magyarországi és a vajdasági orvosok és szakemberek közötti kölcsönös tapasztalatcsere lesz.

Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár kiemelte a szervátültetés területét. Ugyanis Magyarországnak az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatai vannak, melyeket Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud.

Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is.
– Szerbiában már kilenc éve szűrik az újszülötteket az egyik ritka betegség, a cisztás fibrózis megelőzése miatt. Magyarország is tervezi a szűrés bevezetését – mondta Horváth Ildikó.

Az eseményen aláírták a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is.

Rovó László, a szegedi egyetem rektora kiemelte a közép-európai régió két meghatározó felsőoktatási intézményének együttműködését, mely az egész térség számára fontos. A két felsőoktatási intézmény közös munkájának az egészségtudomány, az informatika, a gyógyszerészet területén már komoly hagyományai vannak.
– A közös képzések, továbbképzések indítására az oktatás és az egészségügy területén is komoly előnyt jelent a régióban élők számára – közölte a professzor.
Az aláíráson mindkét fél több egészségügyi és tudományos intézetének képviselői vettek részt, az újvidéki és a szegedi egyetemi rektor vezetőivel.