2024. április 25., csütörtök

Vegyük igénybe a szatyorkölcsönzőt!

Szűkebb térségünkben különösnek számító kezdeményezéssel küzdenek a műanyag zacskók használata ellen

Annak ellenére, hogy a szerb kormány be szeretné tiltani a zacskók használatát – pontosabban ezentúl csak olyan termékek csomagolására használhatják majd, amelyeknél ez elengedhetetlen –, az üzletek túlnyomó részében mintha mi sem történt volna, a pénztárnál aprópénzért lazán vásárolhatunk magunknak nejlonzacskót.

Igaz ugyan, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint, amióta elfogadták a csomagolóanyagokról és csomagolóanyag-hulladékokról szóló törvényt, az ország területén 80 százalékkal kevesebb környezetszennyező csomagolást használnak, engedje meg a kedves olvasó, hogy ezt az adatot némi kételkedéssel fogadjuk!

Szerencsére egyre többen vannak, akik az egyszer használatos műanyag zacskó helyett vászontáskákkal, természetes anyagokból készült szatyrokkal, ha nálunk nem is, a nagyvilágban a különféle portékák bambusz- vagy banánlevélbe csomagolásával, esetleg vékony szövetből, függönyanyagból készült zacskókkal, szatyrokkal, papírtasakokkal igyekeznek visszaszorítani a műanyag zacskók használatát. Nálunk egyelőre nincs hír arról, hogy a nagy üzletláncokban terveznek-e bevezetni hasonló változtatásokat, alulról jövő kezdeményezések viszont vannak. Szűkebb pátriánkban Vijatov Pálma, a Puplin textil ékszerek készítője rukkolt elő a szatyorkölcsönzővel, aminek köszönhetően az elmúlt hétvége óta a zentai Biošpajzban vásárlók élhetnek a lehetőséggel. Pálma ennek kapcsán napilapunknak elmondta, hogy a kezdeményezéséhez Szél Kata adta az inspirációt, aki Szabadkán már létrehozott két szatyorkölcsönzőt, ugyanakkor tudomása volt ilyen jellegű magyarországi kezdeményezésről is.

– Az alapfelvetés az, hogy a vásárló elfelejtett szatyrot magával vinni. Célunk, hogy minél kevesebb nejlon kerüljön forgalomba, és hogy az emberek fejébe „elültessünk”: gondoljanak bevásárlás előtt arra, hogy szatyrot is vinniük kell magunkkal. Mindez a „feledékeny vásárlót” anyagilag nem terheli. Lelkileg viszont (remélem) igen, és megszületik benne az a „belső kényszer”, hogy visszajuttatja a boltba a kölcsönvett vászontáskát – hangsúlyozta Pálma, aki azt is elmondta, a szatyorkölcsönzőt ugyan csak szombaton indították el, de már sokan jelezték, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez szatyorfelajánlásokkal. Ugyanakkor más üzletek is jelentkeztek, hogy nagyon jó ötletnek tartják, hiszen náluk is sok nejlon fogy, ezért ha van rá lehetőség, az ő üzletükben is helyezzenek el egy-egy szatyorkölcsönzőt.

Az első körben a Biošpajz zentai boltjaiban alakítják ki a kölcsönzőt, majd az elkövetkezőkben a tulajdonos pozitív hozzáállásának köszönhetően a többi általuk üzemeltetett biobolt is csatlakozik: Adán, Magyarkanizsán, Törökkanizsán és Csantavéren, továbbá két szabadkai bolt is – tudtuk meg beszélgetőtársunktól, aki hangsúlyozta, ez egy önkéntes kezdeményezés, amely az önkéntes felajánlók tempójában képes haladni. Az üzletek részéről a helyszín biztosítása jelenti a támogatást, és ha a lelkesedés kitart, akkor szívesen élnének a lehetőséggel.

– Most egy igazán nagy feladat előtt áll a közösség. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, és nagy öröm lenne, ha ezt minél többen megtennék. Szatyorkölcsönzőt akár az üzlet munkatársai is kialakíthatnak a saját és rokonaik, barátaik, szomszédjaik felesleges vászontáskáiból. Sőt, készíttetni is lehet, amiben szívesen felajánlom a segítségemet – jegyezte meg végül Vijatov Pálma.