2024. április 18., csütörtök

Garanciát kérnek a Dositej utcai romház lakói

A Dositej utcában építkezés alkalmával másfél évvel ezelőtt leomlott az egyik lakóépületnek a fala, az ott élők fedél nélkül maradtak, több családnak kellett kiköltöznie.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A megkárosított lakók immár harmadszor fordultak az önkormányzathoz segítségért, mert továbbra is albérletben élnek – jelentette az N1 Televízió. Az ügyben egy kis előrelépést jelent az, hogy a lakók most már hajlandók tárgyalni az építkezést szabálytalan módon kivitelező Astra plan vállalattal. A Dositej utcában továbbra is csak annyi változás van a tavalyi állapothoz képest, hogy azóta a szóban forgó épületnek még egy része leomlott. Az ominózus építkezés helyszínén továbbra is ott áll a kivitelező által elhelyezett luxuslakásokat hirdető tábla.

Az önkormányzat az épület leomlását követően arra kötelezte az Astra plan vállalatot, hogy temesse be az alap kiásása során kialakított gödröt, de ez még nem történt meg. A város a bajba jutott lakók támogatásaként, elsősegélyként kéthavi albérletet fizetett ki nekik, de azóta is magukra vannak utalva, így most újra segítségért folyamodtak. Nánási Tibor, a pórul járt lakók egyike abban a reményben él, hogy hamarosan megoldódnak a problémáik.

– Egy és fél év múlt el azóta, hogy összedőlt az épületünk egy része, és azt hiszem, végső ideje annak, hogy megoldják ezt az áldatlan állapotot! Elegünk van abból, hogy albérletben élünk, szerintem az önkormányzat érdeke is, hogy végre pont kerüljön ennek a történetnek a végére – mondta Nánási.

Időközben az önkormányzat konkrét lépéseket tett a probléma megoldása érdekében, és a szemben álló feleket egy asztalhoz ültette.

– A múlt hónapokban konstruktív megbeszéléseken vettünk részt. Az önkormányzat valóban arra törekszik, hogy olyan megoldást találjunk, amely mindkét félnek megfelel. Az egyedüli gond az, hogy senki sem hajlandó garanciát vállalni – mondta Tanja Arsić, a lakók egy részének az ügyvédje.

A Dositej utca lakói olyan új ötlettel rukkoltak elő, hogy abban az esetben, ha az Astra plan hajlandó banki garanciát vállalni a leomlott épületekért, akkor a lakók hajlandóságot mutatnak arra, hogy a megrongált épületek parcelláján új épületet emeljenek fel. Strahinja Selaković, az Astra plan ügyvédje elmondta, hogy a kivitelező mérlegeli az ajánlatot, de először meg kell oldani a parcellával kapcsolatos jogviszonyokat – olvasható a 021.rs honlapján.

Időközben a bíróságon még nem kezdődött el a per az üggyel kapcsolatban, mivel az alperesek közül hatan több alkalommal sem jelentek meg a tárgyaláson.

A lakók egy ideig szállodában éltek, a költségeket a város fedezte. Ezután fél évre szóló albérleti díjat fizettek ki a károsultaknak, majd a lakók segítséget kértek a városi Népjóléti Munkaközponttól, de ezt elutasították. Ezután tiltakozást szerveztek a városháza előtt, majd az önkormányzat egyszeri segély utalt ki számukra, 110.000 dináros összegben.