2024. március 28., csütörtök

Megszaporodtak a migránsok a hármas határon

Feltörik az üresen álló házakat – Majdány és Rábé lakossága nyugtalanul alszik

A Majdány-Rábé helyi közösség kisebb falva, Rábé a szerb–magyar–román hármas határ közvetlen közelében terül el. Errefelé az elmúlt fél évben újra állandó hívatlan vendégek az Európai Unióba igyekvő migránsok. Magyarország dupla kerítéssel zárta el az illegális bevándorlók útját, ami miatt a szerbiai oldalon feltorlódtak a migránsok, és megkeserítik a határ mentén élő polgáraink életét.

Benák Oszkár házában hárman aludtak az ágyban, mire reggel kitessékelték őket (Gergely József felvétele)

Benák Oszkár házában hárman aludtak az ágyban, mire reggel kitessékelték őket (Gergely József felvétele)

A hírközlő szervek arról számoltak be, hogy Rábén néhány migráns, egy terhes asszony és két férfi Benák Oszkár lakatlan házában húzta meg magát. A migránsok otthon érezték magukat, tüzet gyújtottak, melegedtek. A hívatlan vendégeket a szomszéd segítségével sikerült kitessékelni.

Nem az első, és úgy tűnik, nem is az utolsó eset, hogy hívatlan idegenek jogtalanul behatolnak az üresen álló épületekbe, és ott alszanak, esznek, isznak, tüzet gyújtanak. Lelakják az ingatlanokat, amelyekért mások keményen megdolgoztak.

Benák Oszkárt ottjártunkkor nem találtuk odahaza, a férfinak két háza van a főutcán, és a határhoz közelebbi házba mentek be a migránsok.

Benák Oszkár két háza között lakik Molnár Dániel és felesége, akik elmondták, toleránsak a migránsokkal szemben, de úgy vélik, már minden normális határon túlmennek.

A migránsok félnek a román határőröktől, inkább a szögesdróton át próbálkoznak (Gergely József felvétele)

A migránsok félnek a román határőröktől, inkább a szögesdróton át próbálkoznak (Gergely József felvétele)

– Sokat nincsenek itthon az egyedül élő szomszédok, de azon a napon feltűnt, hogy már öt órakor fel volt gyújtva a villany az udvaron és a házban is, ami szokatlan volt. Korábban adott vizet a migránsoknak, de most törvénytelenül mentek be hozzá. Reggel a kapun kitessékelte a hívatlan vendégeket, amit sokan láttak a faluban, és elterjedt a hír, hogy együttműködik velük. Toleránsak vagyunk a migránsokkal szemben, de már minden normális határon túlmennek, a lakatlan házakat lepusztítják, tüzelnek, főznek bent. Különösen az idősek félnek, kopogtatnak a házak ajtaján, ha nem jön ki senki, megpróbálnak behatolni a hideg elől. Az államnak kellene hatékonyabban fellépnie a migránsokkal szemben. A törökkanizsai rendőrség nem sokat tehet, ha kihívják őket a helyiek, kitessékelik a migránsokat a lakatlan házakból, ám azok csakhamar újra visszatérnek, és tovább próbálkoznak átjutni a kerítésen vagy Románia felé a határon. A román határ felől időnként lövéseket hallunk, állítólag a román határőrök gumilövedéket is használnak, és nem bánnak kesztyűs kézzel az elfogott migránsokkal – hangsúlyozta a nyugdíjas Molnár Dániel és felesége, akik elmondták még azt is, hogy az úttesten sötétben közlekedő migránsokat véletlenül elütötte gépkocsijával az egyik helybeli lakos. Négy migráns megsérült, kettő súlyosabban, az egyiket az újvidéki, a másikat a zentai kórházban látták el.

Dobróka Ervin határra vezető út menti, egyébként üres házánál javában folyt a disznóvágás, már a kolbászhús darálásánál tartottak.

Dobrókáék házába az ablakon keresztül hatoltak be, az ágyon látszanak a sáros lábnyomok (Gergely József felvétele)

Dobrókáék házába az ablakon keresztül hatoltak be, az ágyon látszanak a sáros lábnyomok (Gergely József felvétele)

– A hatóságok kettős mércét alkalmaznak, a migráns betörhet más házába, nem fogják letartóztatni, megbüntetni. Ezek a messziről jött idegenek igazolni sem tudják magukat, papírok nélkül átutazhatnak Európán, bezzeg, ha nekem lejár a jogosítványom, vagy nem megfelelő űrlapot töltök ki, három hónapra elveszik a jogsimat, még százezer dinárral meg is büntetnek. A rendőrség tehetetlen a migránsokkal szemben, nem alkalmazhatnak erőszakot, elzavarják őket, elkísérik valameddig, azok meg visszajönnek a faluba, és tovább próbálkoznak éjszakánként átjutni a határon. Ebbe a házba, ahol most a disznót vágjuk, a ház hátulján lévő ablakon keresztül hatoltak be a szobába, de a bejárati ajtót is feltörték a folyosón. Hogy lehet ilyesmit büntetlenül megcsinálni? A mellettünk lévő házat már teljesen lelakták, tüzet raknak, melegednek, főznek a más házában, nekünk meg toleránsnak kellene lennünk. Majdányon lakom a családommal, éjjel fél négykor rázzák a kaput, be akarnak jönni. Kint hideg van, én megértem, de nem mi okoztunk nekik problémát. Az egyik migránsnak korábban adtunk ennivalót, úgy látszik, ez lett a baj, mert elterjedt körükben a hír, hogy itt kapnak enni – mondta nem kis felháborodással Ervin, aki a hatóságoktól erélyesebb fellépést várna el, mert a gyereket már nem merik egyedül kiengedni az utcára.

– A falu nyugalmas élete felborul, pedig annak idején még a kaput sem kellett bezárni, nyugalomban éltünk – mondta felháborodottan Ervin.

Majdányon a helyi közösség épületében működik a postahivatal, Vass Verica hetente három nap végzi a postásteendőket. Mint elmondta, ide is be-betérnek a migránsok, postai takarékbetétkönyvük van, de a kártyáról csak akkor vehetnek fel pénzt, ha igazolják személyazonosságukat, akik erre nem hajlandók, nem vehetnek fel pénzt.

– Az alsó soron, a falu szélén van vagy inkább már csak volt egy felújított házunk, amely a magyar határhoz nagyon közel helyezkedik el. Mivel nem lakott itt senki, a migránsok behatoltak, mindent felforgattak, tüzet raktak a szoba közepén, és ott főztek, melegedtek. A fürdőszobában nyitva hagyták a csapot, és elúszott minden. Ahol megjelennek, tönkreteszik a berendezést, mi pedig tehetetlenek vagyunk velük szemben – panaszolta Vass Verica.

A migránsproblémával kapcsolatban felhívtuk Radovan Uverić törökkanizsai polgármestert is.

– A rendőrséggel együttműködve mindent megteszünk, hogy enyhítsük a migránsok számának megnövekedése nyomán a polgárokra nehezedő nyomást. A törökkanizsai rendőrség a közelmúltban egy új terepjárót kapott felszereléssel, ami hatékonyabb terepi jelenlétet tesz lehetővé. A lakosság nyugalma érdekében fokozottabban vannak jelen a határövezetben. A polgárok bejelentései alapján a nap bármely szakában kiszállnak a helyszínre, és intézkednek. A migránsokat igyekeznek elszállítani a befogadóközpontokba, sajnos egy részük újra és újra visszatér, hogy megpróbáljon átjutni az EU határán – mondta a polgármester.