2024. április 24., szerda

Támogatás működésre, rendezvényekre

Több mint 25 és fél millió dinár a civilek, 17 millió a sportegyesületek részére Topolyán

Civil szervezetek, egyházak és hitközségek, művelődési központok és egyesületek, sportegyesületek, klubok fenntartására és rendezvények szervezésére vonatkozó támogatási pályázatot jelentetett meg Topolya önkormányzata.

Kislinder Gábor tegnapi sajtótájékoztatója (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor tegnapi sajtótájékoztatója (Tóth Péter felvétele)

Az idei kiírás a civil szervezetekre vonatkozóan 25 millió 800 ezer dinár összértékben jelent meg, a sportklubok számára pedig 17 millió dinárt irányozott elő a község. Ezúttal egy ide vonatkozó kormányrendelet alapján az áttekinthetőség érdekében ugyanabban a támogatási csoportban szerepel a fenntartásra vonatkozó pályázat, illetve a rendezvények szervezésére megjelent kiírás. Kislinder Gábor községi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Topolyán működő civil szervezetek számára meghirdetett múlt évi képzés után gördülékenyebbé váltak az év végi elszámolással kapcsolatos követelmények.

– A községi önkormányzat a hagyományápoló jellegű művelődési rendezvényekre 6 millió 50 ezer dinár értékben hirdetett meg pályázatot, a kulturális rendezvényekre 25 millió 800 ezer dinár áll a rendelkezésre, a vallási tartalmú pályázatokra 3 millió 300 ezer dinárt különítettünk el. Szociális, illetve gyermekjóléti kategóriában 1 millió összértékben lehet pályázni – nyilatkozta a községi elnök, aki elmondta azt is, hogy támogatják még az ökológiai és a környezetvédelmi tervek megvalósulását 600 ezer dinár értékben.

– Monográfiák és könyvek kiadásához 500 ezer dinár értékben, lapkiadó tevékenységhez 800 ezer dinár értékben tudunk hozzájárulni. Ez mellett a vállalkozásokat és a gazdaságfejlesztési programokat népszerűsítő tevékenység 3 millió 500 ezer dinár értékben élvez támogatást. Tűzvédelemre 2 millió 50 ezer dinár értékben pályázhatnak az egyesületek. Topolya község művelődési egyesületeinek 5 millió 500 ezer dinár értékben jelent meg a pályázati kiírása – hallottuk Kislinder Gábortól, aki hangsúlyozta, hogy a község idei támogatásának is az az alapfeltétele, hogy a szervezetek a megfelelő módon leigazolták a 2019. évi támogatási pénzek felhasználását.

A december 31-éig átnyújtott beszámolókat most elemzik az illetékesek. Kislinder Gábor elmondása szerint Topolyán a sport ebben az évben 17 millió dinár összértékű támogatásban részesül.

– A sportszervezeteket 15 millió dinár összértékben támogatjuk, a sportrendezvényekre további 2 millió dinár értékű támogatást tudunk juttatni. A múlt évben a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatására megjelent pályázatra mintegy 100 jelentkező volt, ami valószínűsítheti az idei jelentkezők számát is – mondta a községi elnök, és felhívta a szervezetek képviselőinek a figyelmét, hogy körültekintően olvassák el a pályázatok szövegét.

– Az eddigiek során jó tapasztalataink vannak, a szervezetek komolyan veszik az elszámoltatási kritériumokat, és a legnagyobb részben teljesítették a feltételeket. Terveink szerint a szerződéseket február közepéig megejtenénk, ezt követően megkezdődhetnek a kifizetések – mondta Kislinder, majd hangsúlyozta, hogy az eddigi gyakorlat szerint a támogatások megítélése előtt az illetékes bizottság igyekszik a rendezvények nagyságát, a szervezetek tevékenységének jelentőségét figyelembe véve dönteni. A pályázatokra január 29-éig adhatják át a dokumentumokat az érintettek.

Csütörtökön képzés

 

A pályázati kiírás kapcsán várják azokat az érintett civil szervezeteket, sportegyesületeket, és valamennyi társadalmi csoportosulást, akiknek kérdése van a programok, projektek finanszírozására, társfinanszírozására vonatkozó jelentkezési űrlap kitöltésével kapcsolatban. A szervezetek képviselőit Topolya Község Fejlesztési Társulása (Fő utca 12., Topolya) tanácstermében fogadják csütörtökön 10 és 16 óra között.