2024. április 17., szerda

Vásártéri disznótor Topolyán

A régi disznótorok hangulatát idézték fel a hétvégén Topolyán a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat szervezésében.

Disznóvágás a Vásártéri otthonban (Herceg Elizabetta felvétele)

Disznóvágás a Vásártéri otthonban (Herceg Elizabetta felvétele)

A Vásártéri otthon udvarán a főböllér, Peller Zoltán és segédei, a konyhában pedig a serénykedő asszonyok igyekeztek bemutatni a hagyományos disznóvágás folyamatát. A programra Erdélyből és Magyarországról is érkeztek vendégek.

A Székelyföld Szerelmesei Egyesület hosszú évek óta ápol kapcsolatokat a topolyaiakkal. Gáspár József, az egyesület elnökhelyettese szerint a disznóvágás szinte ugyanúgy történik, illetve történt régen náluk is, mint vidékünkön. Reggel pálinkával kezdődött a nagy nap, utána következett a disznó levágása, feldarabolása, feldolgozása.

– A fűszerezése lehet más a kolbásznak, a hurkának, a véresnek és a májasnak. Nálunk csombor, amit nagyon használnak. Itt nem hiszem, hogy a csombort ismerik vagy használják. Körülbelül ugyanez a menet nálunk is. Este egy jó tor. Azzal fejeződik be az egész – mondta.

A szokás továbbörökítése érdekében a hagyományos disznóölést immár 12. éve szervezi meg a topolyai civil szervezet.

– Ilyenkor télen, még emlékszem rá, hogy a parasztcsaládokban és a munkáscsaládokban ez ünnep volt. A rokonság, a barátok összeültek és jól érezték magukat – mondta Kovács László elnök, és hogy a télen, főként farsang időben levágott sertés húsát, a szalonnát, a tölteléket mélyhűtő hiányában is elraktározták egész aratás végéig.

A disznóölések régen családi ünnepségek voltak, ma már ez nincs így. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt, és hangsúlyozta, hogy közösségépítő céllal az önkormányzat ennek a hagyománynak a továbbörökítését a tél folyamán több ízben is támogatja.

A nagy munkán kívül a közös reggeli, ebéd majd a disznótoros vacsora, a kolbász, a hurka és a sültek fogyasztása, és a toros nap zárásaként zenés-táncos mulatság fokozta a hangulatot a Vásártéren. Jó alkalom volt ez arra, hogy az idősebbek felidézzék a régi kort, és a fiatalabb generáció bepillanthasson egy kicsit a múltba, a régi szokásokba.