2024. április 18., csütörtök

A Szolidaritás szolidaritást kér

A Szolidaritás Szabadkai Polgárok Egyesülete a 2012-es helyhatósági választásokon önálló listával indult, aminek vezetője Olajos Nagy Miklós volt. A voksoláson a szavazatok 1,14 százalékát szerezték meg, amivel nem jutottak be a városi képviselő-testületbe. A Korrupcióellenes Ügynökség 2015-ben tett feljelentést a listavezető ellen, mondván, a választásokat követően nem adták át időben a kampányköltségekről szóló beszámolót. Az ügyben Olajos Nagy Miklóst vádlottként hallgatták ki, és 2019 végén jogerősen 30 000 dinárra büntették, ami mellé perköltségek címén további 2000 dinárt kell kifizetnie. A Szolidaritás levélben kért segítséget a rokon szervezetektől, illetve a szimpatizánsaitól. Minderről kedden egy sajtótájékoztató keretein belül hallhattunk, amelyen Olajos Nagy Miklós elmondta, hogy véleménye szerint a Szolidaritás nem tekinthető politikai pártnak, és így nem is voltak kötelesek beszámolni a kampányban elköltött összegről, míg a Korrupcióellenes Ügynökséggel kapcsolatban kifejtette, hogy az szemet huny a valódi korrupcióval szemben.

Nagy Olajos Miklós a sajtótájékoztatón (Fotó: Benedek Miklós)

Nagy Olajos Miklós a sajtótájékoztatón (Fotó: Benedek Miklós)

– A törvény világosan kimondja, hogy a politikai pártok kötelesek részletes beszámolót adni a kampányköltségeikről. A Szolidaritás ezzel szemben nem politikai párt, így véleményem szerint jogtalan a Korrupcióellenes Ügynökség döntése. Természetesen mi elkészítettük a pénzügyi beszámolót, amiből világosan látszik, hogy összesen 96 800 dinárt gyűjtöttünk össze, amiből 96 590 dinárt költöttünk szórólapokra, plakátokra és egyebekre. A Korrupcióellenes Ügynökség azzal érvelt, hogy a választásokon politikai szubjektumként léptünk fel. Ezt a döntést igazságtalannak tartjuk, és az, hogy egy 2012-ben történt eset kapcsán csak most született ítélet, rámutat a Korrupcióellenes Ügynökség munkájának hatékonyságára – fogalmazott Olajos Nagy Miklós.

A sajtótájékoztatón mindezek mellett megtudtuk azt is, hogy várják a rokon szervezetek, szimpatizánsok támogatását, mivel az egyesület nem rendelkezik saját pénzeszközökkel.

A Krov nad glavom szervezet 10 000 dinárt ajánlott fel a Szolidaritásnak.