2024. április 24., szerda
ADAI VÖRÖSKERESZT

Csökkenhet a véradók száma

Az újvidéki székhelyű Vajdasági Transzfúziós Intézet az idén összesen három véradó napot tervez lebonyolítani Adán és Moholon, ahol ugyanazon a napon várnák a véradókat egy-egy alkalommal áprilisban, augusztusban és decemberben.

Az önkéntes véradók toborzását végző adai Vöröskereszt titkára, Velez Teodóra bosszantónak nevezte a véradó napok számának jelentős csökkentését, mivel az elmúlt évben még tíz véradó napot bonyolítottak le Ada községben. Tavaly az önkéntes véradók, köztük középiskolás tanulók több helyen adhattak vért különböző napokon, mégpedig Adán és Moholon a helyi közösségek épületében, valamint az adai Műszaki Iskolában. Ezekre összesen 215 önkéntes jelentkezett, közülük 182 személy adott vért. A humanitárius szervezet titkára szerint a véradó napok számának csökkenése miatt várhatóan éves szinten tovább csökken majd az önkéntes véradók száma is.

– Az elmúlt évben leadtuk a tervet a Vajdasági Transzfúziós Intézetnek, amelyet nem úgy fogadtak el, mint ami a korábbi gyakorlat volt. Nagyon bosszantó, hogy az intézet azzal indokolta a véradó napok számának csökkentését, hogy nem volt elegendő véradó. Nagyon megcsappant a véradók száma, ami igaz, hiszen egy-egy nagyobb akción is legfeljebb harminc ember jött össze. Emiatt csökkentették a véradó napok számát, így az idén mindössze három akció lesz Adán. Emellett nagyon helytelenítem, hogy egy napra tették az adai és a moholi véradó akciót. Az embereknek ezután nem lesz lehetőségük arra sem, hogy ha valaki nem tudott vért adni Adán, akkor a következő alkalommal elmegy Moholra, vagy fordítva. Az intézet azt sem tudatta, hogy a középiskolásoknak mikor lenne véradó nap. A diákokat nem tudjuk kihozni az iskolából, nekik ott, az intézményben kell vért adniuk. Adán kevés a három akció, mivel ha az önkéntes nem tud részt venni egy véradó napon, akkor elmegy legközelebb. A jelenlegi rendszer szerint lehet, hogy több önkéntes véradó lesz egy-egy akción, de éves szinten biztosan nem növekszik a számuk – magyarázta Velez Teodóra.

– Az idén az első véradó napunk április 23-án lesz Ada községben. Korábban már januárban volt Moholon, majd márciusban Adán. Ezt most kihagyták. A véradó nap április 23-án lesz Adán és Moholon is. Adán az I. helyi közösség épülete helyett, több mint valószínű, a Vöröskereszt nagytermében szervezzük meg a véradást, Moholon pedig továbbra is a helyi közösség épületében. A következő véradó nap augusztus 26-án lesz, majd az év végén, december 24-én. Ez az időpont nekünk nem jó, mert ez karácsony előestéje, és az emberek megint nem fognak elmenni. Az akció két alkalommal csütörtökre esik, egyszer szerdára. A csütörtök piaci nap Moholon, ezért az jó a helyieknek, mert hazafelé menet talán többen adnak majd vért. Ez a nap jó a középiskolásoknak is, de a szerda az senkinek nem felel meg. A nyilvántartásukban 800 önkéntes véradó szerepel, de közülük nagyon sokan külföldön dolgoznak. A munkaképes véradók nem tudnak hétköznap kijönni a munkahelyről. Ha úgy adódik, hogy valaki délután dolgozik, akkor délelőtt még elmehet vért adni. Korábban szombatonként is volt a véradó nap, bár sokan akkor is dolgoznak, de többen tudtak elmenni vért adni. Így, hogy csak hétköznaponként van véradás, ez nem fog menni, aminek következtében várhatóan még inkább csökkenni fog a véradók száma községünkben – közölte a Vöröskereszt titkára.