2024. március 29., péntek

Több százan próbáltak meg egy folyón át bejutni Guatemalából Mexikóba

Több száz közép-amerikai kivándorló kísérelt meg helyi idő szerint hétfő este bejutni Mexikó területére, az országot Guatemalától elválasztó határfolyón keresztülgázolva, de a mexikói nemzetőrség megakadályozta, hogy az Egyesült Államokba igyekvő tömeg betóduljon az országba.

A Suchiate folyó mexikói oldalán a nemzetőrség nagyjából száz tagja állt sorfalat, hogy feltartóztassák a Guatemala felől érkező, túlnyomó többségben hondurasi embereket. Néhányan dulakodni kezdtek a mexikói hatóságokkal, kövekkel hajigálták őket, a biztonsági erők pedig könnygázzal válaszoltak. Egyeseknek sikerült is átcsúszni a sorfalon és elszaladni mexikói területen, de őket rövid időn belül őrizetbe vették, mások pedig egyfajta senki földjén rekedtek a két ország között. A felfordulásban több kisgyerek elkeveredett a szüleitől.
Az emberek azt követően gázoltak át a sekély folyón, hogy előzőleg nem kelhettek át a guatemalai Tecún Umán várost a mexikói Ciudad Hidalgóval összekötő hídon.
A mexikói bevándorlási hatóság közölte, hogy 402 migránst őrizetbe vett a Suchiate folyón történt határátlépési kísérlet után. Az emberek gyűjtőközpontokba kerülnek, ahol ellátást kapnak, és ha státuszukat nem sikerül tisztázni, akkor visszaküldik őket a hazájukba - közölték.
A mexikói hatóságok igyekeznek megakadályozni a migránsok tömeges benyomulását az országba, és helyette egyre kisebb létszámú csoportokra próbálják szétválasztani őket. Múlt hét végén nagyjából ezer embert tudtak meggyőzni arról, hogy a hídon át, törvényesen próbáljanak meg belépni Mexikó területére. A migránsokat aztán Mexikó igyekszik a szegényebb déli államainak területén tartani, míg a kérelmeiket elbírálják, a kivándorlók úti célja azonban nem Mexikó, hanem az Egyesült Államok.
A Suchiate folyónál rekedt mintegy 500 ember annak a több ezer fős csoportnak a része, amely múlt héten kelt útra a súlyos munkanélküliségtől és bandaháborúktól sújtott Hondurasból.
Az első, több mint kétezer fős migránskaraván 2018 októberében indult útnak Hondurasból az Egyesült Államok felé. Ezt néhány hónapon belül további három követte. Honduras Guatemalával és Salvadorral együtt Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények és lehetőségek reményében.
Alden Rivera, Honduras mexikói nagykövete elmondta: jelenleg mintegy 1300 hondurasit tartanak fogva mexikói gyűjtőközpontokban, ahonnan kedden elkezdik őket repülővel vagy busszal visszatoloncolni a hazájukba.
Az Egyesült Államok azt követeli Mexikótól, hogy tartóztassa fel az emberáradatot. Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Mexikót és más közép-amerikai országokat arra az esetre, ha lehetővé teszik nagyobb migránscsoportoknak, hogy elérjék az amerikai határt.