2024. április 23., kedd

Potápi: Az összefogást meg kell teremteni

A romániai helyhatósági és parlamenti választásokon a magyarság számára a minimális cél a már megszerzett pozíciók megtartása, és továbblépve a polgármesterek, önkormányzati képviselők számának a növelése, szögezte le kedden Sepsiszentgyörgyön, az RMDSZ székházban tartott sajtótájékoztatón Potápi Árpád, miután tárgyalt Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével – tájékoztatott a találkozóról a Székelyhon.

A székelyföldi napilap online portálján megjelent tudósítás szerint Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, Háromszék, Sepsiszentgyörgy az elmúlt években példamutatóan fejlődött, ez az összefogásnak, az együttgondolkodásnak, az egymás iránti lojalitásnak tudható be. A magyar széthúzásra utalva az államtitkár hozzátette: a Kárpát-medencében a tömbben, szórványban élő magyar közösségek körében is tapasztalható, hogy „magunkat mi szoktuk legyőzni, az ellenfeleinket is magunk közül választjuk”, az összetartozás jól hangzik, csak „ne a szomszéddal kelljen kezdeni, a magunk háza táján”.

Potápi Árpád ugyanakkor rámutatott, az elmúlt évtizedben rengeteg előrelépés történt az összefogás terén.

A trianoni békediktátum száz éves évfordulója kapcsán leszögezte, meg kell emlékezni a történelmi eseményekről, melyek a békediktátumig elvezettek, de ez az év lehetőséget teremt, hogy ne csak a történelmi traumákat, hanem a nemzet, a nemzetrészek sikereit is felidézzük minden téren. Ez a nemzet ilyen helyzetben is sikereket tudott elérni, erre lehet építeni, hogy a XXI. században is nyertes legyen – mondta az államtitkár.

A Székelyhon tudósítása szerint beszélt arról is, hogy a külhoniságnak ugyan nem örülhet az ember, de ennek ma már nemcsak hátrányai, előnyei is vannak, amihez példakánt a magyar kormány Székelyföldön is elindított gazdaságfejlesztési programját említette, valamint a romániai és az uniós támogatásokat, amelyeknek a lehetőségeivel – mint hangsúlyozta – élni kell.

„Sokat tettünk azért, hogy a Kárpát-medencében egységes magyar oktatás, kultúra, sajtó és gazdasági fejlesztés valósuljon meg” –  idézte a Székelyhon a nemzetpolitikai államtitkárt.

Az idei romániai választások kapcsán újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, minden elszakított nemzetrész esetében fontos, hogy a megegyezés, az összefogás megvalósuljon. Az erdélyi magyar politikában az RMDSZ a megkerülhetetlenül legerősebb politikai tényező, a másik két magyar politikai párt lehet egy listán indul a választásokon. Aláhúzta: ahol erre szükség van az összefogást meg kell teremteni.

„Ahol nem vagyunk vezető pozícióban szükség van az összefogásra, egyetlen szavazatról sem szabad lemondani” – mondta.

A Székelyhon kérdésére az államtitkár kifejtette, magyar nemzeti érdek, egy gazdaságilag és politikailag erős Romániával az együttműködés, hiszen a legnagyobb külhoni magyar közösség Romániában él, amely híd lehet a két ország között, segítve Románia gazdasági fejlődését is. „Félre kell tenni a múltban gyökerező ellentéteket, erőltetni kell az együttműködést” – idézte az államtitkár szavai a székelyföldi napilap.