2024. április 25., csütörtök

Méltányos megoldáson dolgoznak

Pásztor István szerint a választási küszöb csökkentésének nem szabad senkinek a kárára lennie

A közelgő általános választásokról, továbbá egyéb aktuális témákról, mint amilyenek a megszüntetett buszjáratok, vagy a kizárólag cirill betűs útirányjelző-táblákról nyilatkozott a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István szavai szerint jelenleg van politikai akarat és többség ahhoz, hogy a választási küszöb 5 százalékról 3 százalékra csökkenjen, úgy köztársasági, mint önkormányzati szinten. Mint hozzátette, erről február elején dönthet a szerbiai parlament, majd ezt követően a tartományi parlamentnek is meg kell vitatnia és elfogadnia a hasonló irányú döntést. Amennyiben ez megtörténik, akkor el kell érni, hogy a küszöb csökkentése ne eredményezze azt, hogy több szavazat kelljen egy mandátum megszerzéséhez, mondta Pásztor István.

– Mivel ez a küszöb most 3 százalékra csökkenhet, ezért a kieső szavazatoknak a száma sokkal kisebb fog lenni, ami azt eredményezheti, hogy egy mandátum megszerzéséhez sokkal több szavazat kell majd. Ezt a helyzetet szeretnénk orvosolni. Nem egyszerű feladat, mert egy olyan algoritmust kell kidolgozni, ami ezt a helyzetet orvosolni tudja – fejtette ki a pártelnök.

A kisebbségi politikai pártok kapcsán Pásztor István külön kiemelte, hogy ezek tekintetében felül kell vizsgálni, hogy melyik hogyan van bejegyezve a pártok nyilvántartásában, illetve fontos lenne az is, hogy megvizsgálják, az elmúlt években milyen tevékenységet fejtettek ki. Itt a nemzeti tanácsoknak lesz nagy szerepe, hiszen ezek tudják, hogy egy-egy közösség életében egy adott párt mennyire volt jelen, húzta alá a VMSZ elnöke.

A Bácsfeketehegy és Szeged között közlekedő autóbuszjárat megszüntetése kapcsán Pásztor István közölte, hogy ha a lakosok igénylik ezt, akkor mindenképpen fontolóra kell vennie az utasszállító közvállalatnak, hogy visszaállítsa a január elején megszüntetett járatot.

– Én ugyanazt gondolom erről a dologról, mint a kishegyesiek és a topolyaiak. Ennek bizonyításaként holnap reggel folyamán, amikor Újvidék felé fogok menni, elmegyek, és aláírom a járat visszaállításának céljával kezdeményezett petíciót. Másrészt azt gondolom, hogy le kellene ülni – és le is fogunk ülni a közvállalat vezetőivel – és feltérképezni a problémát, valamint a megoldást – fogalmazott Pásztor István.

Pásztor István arra is kitért, hogy Királyhalom és Kispiac között már csak cirill betűkkel tüntetik fel a települések elnevezését. Mint megjegyezte, erre korábban is volt példa. Ez azért történhetett meg, mert akinek ez volt a feladata, nem vette figyelembe a vonatkozó szabályokat. Mint azt Pásztor István aláhúzta, az érintett önkormányzatoknak el kell járniuk az ügyben.