2024. április 25., csütörtök

Március elején írják ki a választásokat

A tartományban is módosulnak a választási szabályok

A tartományi képviselőház februári ülésén kerül napirendre a tartományi képviselők megválasztásáról szóló döntésnek a módosítási javaslata, erősítette meg a Dnevnik napilapnak nyilatkozva Pásztor István tartományi házelnök, mondván, a módosításra azért van szükség, mert köztársasági szinten várhatóan módosul a választási küszöbre vonatkozó rendelkezés. Köztársasági szinten ezzel kapcsolatban folyamatban vannak az egyeztetések, míg tartományi szinten februárban kerül napirendre a javaslat, annak érdekében, hogy a tartományi választási szabályok összhangba kerüljenek a központi alapelvekkel, magyarázta Pásztor István, aki fontosnak tartja, hogy ebben a folyamatban a parlamenti színtér minden szereplője részt vegyen.

A tartományi házelnök észszerű elképzelésnek tartja a választási küszöb módosítását, mivel értékelése szerint megkönnyítheti azoknak a politikai pártoknak az érvényesülését a választásokon, amelyek valamilyen szinten szereplői a politikai színtérnek és amelyek részt szeretnének venni a választásokon. Ez az intézkedés várhatóan nem befolyásolja azokat, akik nem akarnak részt venni a választásokon, tette hozzá Pásztor István.

– Szinte teljesen biztos, hogy a választási szabályok módosítására sor kerül. Jó lenne, ha a folyamat a hatalom köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szintjén is összehangolt lenne. Az alacsonyabb választási küszöb tarkábbá teheti a parlamenti életet, nem beszélve arról, hogy ezáltal a regionális pártok is nagyobb eséllyel juthatnak be a köztársasági parlamentbe. Az intézkedés nem eredményezi a politikai színtér egységesítését, a fragmentáltság megmarad, ám sokszínűség nincs fragmentáltság nélkül – fogalmazott Pásztor István.

A választások időpontjához kapcsolódóan a tartományi házelnök elmondta, a jelenlegi helyzetállás értelmében rendes választásokat tartanak az országban, ugyanazon a napon a hatalom mindhárom szintjén. A tartomány tekintetében ez azt jelenti, hogy a választásokat március elején kell kiírni, majd valamikor az április 19. és május 3. közötti időszakban megtartani azokat, magyarázta Pásztor István, mondván, hogy a konkrét dátum elsősorban a köztársasági és a helyhatósági választások megtartásának dátumával kapcsolatos döntéstől függ, ezeket pedig a köztársasági elnök, illetve a köztársasági házelnök írják ki.

Aleksandar Vučić államfő néhány nappal ezelőtt azt mondta, a köztársasági és a helyhatósági választásokat vagy április 19-én, vagy április 26-án tartják meg. Hozzátette, az április 26-ai dátum valószínűbb, hiszen a pravoszláv hívők egy héttel korábban ünneplik a húsvétot.

A napokban a VajdaságMa hírportálnak nyilatkozva dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője pedig megerősítette azt, hogy tekintettel a választási küszöb tervezett csökkentésére, a párt tárgyalásokat kezdeményezett, hogy csökkentsék a kisebbségi pártok tekintetében a természetes küszöböt. Amennyiben csökken a bejutási küszöb, akkor a kisebbségi küszöböt is csökkenteni kell, azért, hogy ne következhessen be olyan helyzet, hogy mindenki könnyebben jut be a parlamentbe, míg a kisebbségi pártok a régi szabályok szerint, érvelt Pásztor Bálint.