2024. március 28., csütörtök

Jubilál az Óbecsei Gimnázium

A diákok először vehetnek részt az idén az ERASMUS+ programban

Fennállásának 95. évfordulóját ünnepli az idén az Óbecsei Gimnázium. A jeles jubileumról a gimnázium által szervezett, pénteken 17:30 órakor sorra kerülő Szent Száva-napi ünnepséget követő kiállítással emlékeznek meg Óbecsén.

Miodrag Basarić igazgató ezzel kapcsolatosan elmondta: október 27-éig, az iskola 95 évvel ezelőtti indulásának a napjáig minden hónapban lesz egy-egy jubileumi program a gimnáziumban, februárban például Matija Bećković írót látják vendégül.

Az iskola a nemzetközi kapcsolatok építésében is jeleskedik, nyolc éve vesz részt különböző diákcsereprogramokban. Szerbia az idén először pályázhatott az Erasmus+ programban való részvételre, és az Óbecsei Gimnázium élt is a lehetőséggel: 24 diák vesz részt az Európai Unió által 27 ezer euróval támogatott, két éves diákcsereprogramban.

Gálfi Attila kémiatanár a program egyik koordinátora. Tájékoztatása szerint az óbecsei diákok spanyol, finn, lengyel és török társaikkal együtt vesznek részt a vízről szóló környezetvédelmi programban, és a közös munka első házigazdája épp az Óbecsei Gimnázium lesz februárban.

Az Óbecsei Gimnáziumban volt olyan időszak is, amikor csaknem 600 diák koptatta az iskolapadokat, közülük hatvanat avattak a tudományok doktorává, de számos neves közéleti személyiség, művész és tudós pályáját is itt alapozták meg a tanárok. Jelenleg 317-en tanulnak az intézményben, magyarul egy tagozaton, általános szakon folyik az oktatás.