2024. április 25., csütörtök

Kihallgatták Vesna Pešićet

Egyes politikusok szerint a közösségi oldalon közzétett bejegyzésével merényletre buzdított

Vesna Pešić szociológust nemrégiben a közösségi oldalán közzétett megnyilatkozása miatt a belgrádi felsőfokú ügyészség utasítására a belgrádi rendőrség ma kihallgatta. Mint arra Irena Bjeloš, az ügyészség sajtófelelőse rámutatott, Pešić asszony nem gyanúsított, csupán polgárként hallgatják ki.

A kérdéses bejegyzést végül Pešić törölte, de a belgrádi felsőfokú ügyészség mégis arra utasította a csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályt, hogy vizsgálja ki a Twitteren közzétett bejegyzést, amelyben megemlítette Aleksandar Vučić államfő nevét.

Pešić a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg többen csupán a közösségi oldalakon formálnak véleményt, addig Vučić örökuralma egyre valószínűbbé válik, és ha ez megtörténik: „nem lesz már bojkott, csak a halántékra szorított fegyvercső”. Ezt az utolsó mondatát értelmezték egyes politikusok és szervezetek képviselői úgy, hogy az államfő elleni merényletre szólított fel, így Pešić megbüntetését követelték. Az ügyészség beidézte a szociológust, hogy elmagyarázza megjegyzését. Pešić cáfolta, hogy Vučić elleni gyilkosságra gondolt volna, és közölte, megfogalmazásával az öngyilkosságra célzott.