2024. március 29., péntek

Újabb munkaerőáradat Németország felé?

Több ezren várják március 1-jét a Nyugat-Balkán térségében, amikor Németországban életbe lép az új munkaügyi törvény. Eszerint a szakképzettséggel rendelkező munkakeresők előtt új lehetőségek nyílnak meg a fejlett európai országokban, emlékeztet az aljazeera.net.

Az új törvény bővíti az eddigi lehetőségeket az EU-n kívül élő fiatalabb munkaerő számára, és valamelyest korlátozza a 45 évnél idősebbek számára. Újdonságnak számít, hogy márciustól nem csak a magas iskolai végzettségűek, hanem a kellő német nyelvtudással rendelkező szakmunkások is fél évet Németországban tölthetnek munkakeresés céljából.

Németországban egyébként mintegy 1,4 millió munkahely betöltetlen. Legkeresettebek az egészségügyi dolgozók, orvosok, fizioterapeuták, ápolók, IT-szakemberek, mérnökök és építészeti szakmunkások, valamint repülőgépgyártási, elektrotechnikai, robotikai, energetikai szakemberek. A Nyugat-Európa-i országban számos tanácsadó működik, ahol ingyenes felvilágosítást adnak a Közép- és Kelet-Európából érkező érdeklődőknek.

Az új törvény szerint az IT-szakemberek bizonyos feltételek között és legalább három éves munkatapasztalattal Németországban vállalhatnak munkát hivatalos diploma/oklevél nélkül is. Mégis fontos honosítani, elismertetni a szakmai képzettségről szóló oklevelet, és csak utána vízumért folyamodni. Ezt természetesen március 1-je előtt is el lehet végezni.