2024. április 25., csütörtök

Épül az első szerbiai zöld gyár

Az olasz Manifatture Settentrionali divatház környezetbarát üzemet épít Verbászon

Egy olasz befektető parcellát vásárolt Verbász ipari övezetében, ahol a terv szerint a környezetbarát szabványokkal összhangban egy „zöld” termelőüzemet építenek. Szerbiában ez a gyár lesz az első ilyen jellegű létesítmény.

A befektetők Verbász polgármesterével, Milan Glušaccal együtt meglátogatták a munkaterületet, amelyet már előkészítettek az üzem építéséhez. Az olasz befektető 4605 négyméteres területet vásárolt fel a 100. zónában. A terv szerint 2000 négyzetméteren gyártócsarnok épül, amely ruházati cikkeket készít a Manifatture Settentrionali divatházai számára. Giovanni Cavadini, a cég vezérigazgatója nagyon elégedett az eddigi munkával.

A polgármester szerint nem újdonság, hogy az ipari övezetet egy ismert külföldi befektetőnek rendezik be, de ami fontos, hogy egy másik olasz üzletember is ellátogatott Verbászra, aki szintén érdeklődött a településen történő befektetések iránt.
– Beszéltünk Verbász adottságairól, lehetőségeiről. Úgy gondolom fontos, hogy a befektetők megismerkedjenek a vajdasági üzleti vállalkozás feltételeivel, illetve előnyeivel – mondta Glušac.

Az olaszországi vendégek találkoztak Nikola Žeželjel, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség igazgatójával, valamint Ognjen Bjelić regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárral.
– Tájékoztatták a potenciális befektetőket a tartományi kormány foglalkoztatási támogatási és berendezésvásárlási támogatásairól. Giovanni Kavadini elmondta, a Manifatture Settentrionali egy olyan zöld, környezetbarát ipari létesítmény kíván felépíteni, amilyennel még nem találkozhattunk Szerbiában – mondta Glušac.

A verbászi polgármester szerint ez igen fontos Verbász számára, különösképpen abban az időben, amikor tartósan próbáljuk kezelni a környezetszennyezést, továbbá ösztönző egy olyan ipari létesítmény építése, amely amellett hogy megfelel a legmodernebb európai szabványoknak, nem fenyegeti a polgárok lakhelyét.