2024. április 26., péntek

A szent keresztért úsztak Kamenicán

Vízkereszt napját ünnepelte a pravoszláv egyház

Kamenicán hetedik alkalommal úsztak a keresztért a pravoszláv vízkereszt napján. Az ünnepség liturgiával kezdődött az ortodox Kisboldogasszony templomban, majd a Duna partján folytatódott. Miután Aleksandar Vulin védelmi miniszter elhelyezte a folyó vizén a szent keresztet, összesen 126-an – köztük öt női versenyző – tették meg a 33 méteres távot, amely Jézus Krisztus életéveinek számát jelképezi.

A leggyorsabb a huszonhat éves kruševaci Nemanja Blagojević lett, aki a kamenicai rendőriskola diákja és vízi mentőként dolgozik. A hagyomány szerint aki megszerzi a keresztet, azt egész évben a szerencse kíséri majd. Nemanja elmondta, hogy többször is úszott már a szent keresztért, és hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy ez alkalommal övé lett a dicsőség.

Aleksandar Vulin szerint a lelkes versenyzők nem csupán bátorságukat és állóképességüket mutatták meg cselekedetükkel, hanem tettük népük, országuk, és hitük iránti szeretetről tanúskodik.

– A résztvevők azokért a testvéreikért is úsztak, akik a Szerb Köztársaságban, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Macedóniában és Montenegróban élnek. Mindaddig, amíg akadnak ilyen bátor férfiak és nők, a szerbek nem maradnak sehol sem egyedül – hangsúlyozta Vulin.

Srđan Kružević újvidéki polgármester-helyettes gratulált a résztvevőknek. Kiemelte, hogy a nagyszámú közönség és a résztvevők arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a hagyományok és a hit fontos szerepet töltenek be az emberek életében.

Az eseményt a kamenicai helyi közösség és a szerb ortodox egyház szervezték.

Nyitókép: Fotó: Ótos András