2024. április 25., csütörtök

Ételcsomagok, taneszközök, ruhanemű

A Vöröskereszt szabadkai szervezete egész évben segíti a rászorulókat

Vajdaságban a Vöröskereszt által működtetett szabadkai népkonyha a legnagyobb, tavaly 1200 rászorulót látott el meleg étellel, közülük 235 kiskorú volt. Nekik mintegy 32 000 adagot osztottak ki a szervezet munkatársai és önkéntesei. A népkonyhaprogramot a városi önkormányzat társfinanszírozóként támogatja 31 millió 266 ezer dinárral, mely majdnem a felét teszi ki az ételcsomagok értékének. A fennmaradt adományokat a Vöröskereszt gyűjti be.

– A tervek szerint idén ugyanennyi rászorulót segítünk összesen 33 helyi közösségben, ételszállító járművünk naponta 250 kilométert tesz meg az ellátóhelyek között, hogy szétoszthassa az ennivalót. Különböző adományok által próbálunk gazdagítani a menün. A felajánlások általában alapélelmiszerek vagy más szükséges eszközök is lehetnek – nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa.

Az adományok összegyűjtését több vállalat is segíti. Közös erővel tanszercsomagot és más, a mindennapokban használatos eszközt segítenek beszerezni a szociálisan veszélyeztetett polgártársainknak.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– Decemberben nagyon jó együttműködésünk volt a Lidl üzletlánccal. November végétől december közepéig üzletükben gyűjtést szerveztünk, mely során 880 kilogramm alapélelmiszer és higiéniai eszköz jött össze. Ebből 80 csomagot készítettünk, melyek az ünnepek előtt kerültek kiosztásra. Egy másik akció során, melyet a városi támogatásnak köszönhetően valósítottunk meg, mintegy 1300 kicsi, 670 családi ételcsomagot, illetve több mint 300, higiéniai eszközöket tartalmazó csomagot osztottunk ki a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából. A nyári hónapok alatt a rászorulóknak további 500 étel- és tisztálkodási csomagot adtunk át, amiket a tartományi árutartalékból biztosítottak – magyarázta Miodrag Varo.

– Tavaly az iskolakezdés előtt tanszercsomaggal is támogattuk a népkonyha szolgáltatásait felhasználó gyermekeket, ezt az akciót 5 városi papírüzlettel közösen valósítottuk meg. A boltokba egy-egy dobozt helyeztünk ki, amelyekbe a vásárlók saját adományaikat tehették. Az eredménnyel elégedettek vagyunk, összesen 59 csomagot állíthattunk össze a hozzájárulásokból, melynek java része elsős diákokhoz került. A csomagok olyan alapvető eszközöket tartalmaztak, mint amilyen a törlőgumi vagy az iskolatáska. Legközelebb tavasszal fogjuk megismételni a gyűjtést, hogy az addigi csomagokat újabb iskolai kellékekkel bővíthessük. A továbbiakban is az eddig közreműködő papírboltokkal dolgozunk majd együtt, de újabbakkal is felvettük már a kapcsolatot – fejtette ki a szervezet munkatársa.

A Vöröskereszt ruhaneművel is segíti a rászorulókat. Mint megtudtuk, a szervezet nem kér bizonylatot a ruhák vegyi tisztíttatásáról, a lakosok közül sokan erre hivatkozva nem adnak adományt a szervezetnek.

– A helyi közösségekben és a székházunkban több mint 20 tonna ruhanemű került kiosztásra 2019-ben. A segíteni vágyó polgárok minden munkanapon 7 és 15 óra között hozhatják el tiszta, szakadásmentes ruhaneműiket, nem szükséges őket vegyi tisztításnak alávetni, csak legyenek kimosva. Arra kérjük a polgárokat, hogy dobozban vagy zacskóban hozzák el adományaikat – mondta Miodrag Varo.