2024. március 29., péntek

A tragikumon felülemelkedő szépség

Bemutatták a Kovács Antal szobrász birkózása az agyaggal című monográfiát

Kovács Antal szobrász életművének bemutatására került sor a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban péntek este. Az est folyamán az érdeklődők megtekinthették a művész főleg gipszből és agyagból készült egyedi szobrait, valamint a róla és a művészetéről szóló monográfia bemutatójára is sor került. A Regionális Kreatív Műhely többéves előkészítő munkája után az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet jelentette meg a Kovács Antal szobrász birkózása az agyaggal című monográfiát a múlt év végén. A bemutatón közreműködött Bicskei Zoltán és Tolnai Ottó, a kötet szerkesztői, valamint Virág Gábor és Brenner János a Forum Könyvkiadó részéről.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Kovács Antalt kevesen ismerték szobrászként, a helyiek körében inkább kőművesként és birkózóként volt ismert. Mindössze 44 éves volt, amikor véget vetett életének, azonban életében folyamatosan alkotott, több száz szobor maradt utána. Végrendeletében hagyatéka jogörököseiként Bicskei Zoltánt és Tolnai Ottót jelölte meg, akik mindenképp szerették volna megismertetni Kovács életművét a nagyközönséggel. Tolnai több alkalommal foglalkozott már köteteiben Kovács Antallal, Tónival – ahogy ő nevezi. A monográfiából – amely szerkesztésében mind a két örökös aktívan részt vett – a szobrász tragikus életútja rajzolódik ki. A bemutatón szó esett a művész életéről és a hozzá kapcsolódó emlékekről is, arról, hogy bár tragikus életút volt az övé, az utolsó alkotások mégis a szépséget, a harmóniát tükrözik, amit a szerkesztők a kötetben is igyekeztek visszaadni. Ugyan kevésbé ismert alkotóról van szó, mégsem kérdőjelezhető meg a tehetsége, Tolnai szerint fáradhatatlan volt és kitartó. Tanulni akart, fejlődni és ebben maga Dobó Tihamér volt a segítségére.

A bemutatón továbbá elhangzott, hogy égető szükség lenne egy olyan intézményre Délvidéken, amely a helyi művészek hagyatékával foglalkozna, mert rengeteg értékes művész munkája nem a megfelelő helyen van. A Forum Könyvkiadó képviselői elmondták, hogy ez és a hasonló monográfiák, kötetek bemutatása, amellett hogy maradandó emléket állítanak egy-egy művésznek, azt is megmutatják, hogy igyekeznek a kiadó azon szerepét erősíteni, amely az értékmegőrzéssel és az értékmentéssel foglalkozik.

A tárlat az elkövetkező két hétben is látogatható a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.