2024. április 20., szombat

A mindenkit megszólító művészet

A szabadkai Kortárs Galéria az idén is színes programmal várja a látogatókat

A szabadkai Kortárs Galéria sikeres és gazdag évet tudhat maga mögött. Tavaly színes programmal várta a látogatókat. A többi között Michael Bowring, Selma Đulizarević Karanović, Pesti Emma, Szerda Zsófia, Matija Radović, Boros György és tanítványai, Edita Kadirić és Maja Rakočević Cvijanov, Gubik Korina, valamint Joškin Šiljan kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A Kortárs Galéria adott otthont egyebek között a Kertész Imre-fotókiállításnak is. A részletekről Blaskó Árpáddal, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatójával beszélgettünk.

– Sikeres évet tudhatunk magunk mögött mind a programok, mind a pénzügyek tekintetében. Az egész csapat azon dolgozott, hogy minden tervezett eseményt meg tudjunk valósítani. Úgy vettük észre, hogy a látogatóink elégedettek. Kiállításról kiállításra változott a közönség struktúrája. Növekvő tendencia vehető észre a látogatók számának tekintetében. Egy kicsit jobban nyitottunk a szabadkai közönség felé, mint az előző években. Több szabadkai alkotót mutattunk be, több korosztályt is megszólítottunk. Úgy látom, hogy mindez sikerrel járt, hiszen jó visszajelzéseket kaptunk a törzsvendégeinktől. Ők azok, akik évek óta minden programunkra eljárnak. Az ő véleményük nagyon fontos, hiszen ők azok, akik látogatói szemmel igazán meg tudják állapítani, hogy milyen a Kortárs Galéria programstruktúrája – nyilatkozta lapunknak Blaskó Árpád.

Mint hozzátette, az előző év két legsikeresebb kiállítása szabadkai vonatkozású volt. Az egyik Boros György és diákjai, a másik Edita Kadirić és Maja Rakočević Cvijanov Lady of Hormones című kiállítása volt.

– Boros György és diákjainak kiállítása igen specifikus volt, ilyennel nem sűrűn találkozhatunk, hiszen egy művésztanár és azon diákjai mutatkoztak be, akikből művészek lettek. Ez a művészsors bemutatása, egy nyolcvanöt éves retrospekíva volt. Edita Kadirić és Maja Rakočević Cvijanov kiállítása, a Lady of Hormones egy komoly és sokakat megmozgató tárlat volt. Mindkét művésznő szabadkai származású. Maja Rakočević Cvijanov Szabadkán él, Edita Kadirić pedig Spanyolország, Franciaország, Németország és Szabadka között ingázik. Ő európai szinten ismert művésznő, aki szívvel-lélekkel részt vett a kiállítás alakításában. Emellett a többi kiállítás is nagyon szépen sikerült. Volt brit fotósunk, szabadkai fotósunk, belgrádi festőművészek, szobrászok, montenegrói vendégkiállítók. Több intézménnyel felvettük a kapcsolatot. Jelenleg is tart a jagodinai Naiv és Marginális Művészetek Múzeumával közös projektünk, amelynek keretében Joškin Šiljan műveit állítottuk ki – tudtuk meg Blaskó Árpádtól.

Mint hozzáfűzte, nemrég ért véget Gubik Korina kiállítása. A magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön tartják meg a Határtalan Képzőművészet című kiállítást. Ennek fő szervezői a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület, társszervezői pedig a szabadkai Kortárs Galéria, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

– Ez nagyon fontos projekt a galéria és Vajdaság számára. A rendezvényen a fiatal vajdasági és felvidéki képzőművészek mutatkoznak be. Örülünk neki, hogy az év elején sikerült egy ilyen impozáns programot összehozni. Utána folytatjuk az eddigi jól bevált stratégiánkat. A három kurátorunknak megvannak a saját programjai. A kiállításokat úgy osztottuk szét, hogy a kiállítók között legyenek szabadkaiak, idősek és fiatalok, vajdasági alkotók, valamint nemzetközi együttműködések is. Fontos, hogy minden korosztályt megszólítsunk. Az év vége felé fog megvalósulni a montenegrói Kortárs Művészeti Intézettel közös projektünk. Velük közösen fogjuk bemutatni a szabadkai gyűjteményeket Nikšićben, ők pedig nálunk fogják bemutatni a montenegrói kortárs művészeti gyűjteményeket. A legfontosabb, hogy továbbra is a kortárs művészek alkotásait mutassuk be a szabadkai közönségnek – szögezte le Blaskó Árpád.