2024. március 29., péntek

Kovászemberek

Felavatták a Magyar Kultúra Lovagjait – A budapesti gála díszvendége Bácska volt

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

Nyolc országból harminchatan vehették át a lovagi címet a szombaton megtartott Magyar Kultúra Napja Gálán. Vajdaságból idén négyen részesültek a megtisztelő elismerésben, és egy Örökség-serleggel is gazdagabb lett a régió. A Falvak Kulturájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület ünnepélyének díszvendégei is Bácskából érkeztek. Hagyományainkat és értékeinket a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett bemutatók és fellépők által ismerhette meg a Budapesten összesereglett nemzetközi közönség.

A lovaggá avatás ceremóniája (Tóth D. Lívia felvétele)

A lovaggá avatás ceremóniája (Tóth D. Lívia felvétele)

Az öt földrészről érkező vendégeket és lovagokat Nick Ferenc, a Falvak Kulturájáért Alapítvány elnöke köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta a nemzeti összetartozás fontosságát, amelynek legfontosabb megtartó ereje a kulturánk ápolása. A hagyományaink feltárása, az új értékek teremtése és mindezek átörökítése pedig nem valósulhatna meg a közösségeket éltető kovászemberek nélkül, akiknek munkáját a Falvak Kulturájáért Alapítvány immár huszonnégy éve kitüntetésben részesíti – mondta az alapítvány elnöke közel száz civil szervezet képviselői előtt.

A vajdasági „kovászemberek” közül pályázaton kívüli lovagi elismerésben részesült Micsik Béla, akit apródból a Magyar Kultúra Lovagjai közé emeltek. A törökbecsei népzenész és hitoktató a magyar kultúra hagyományainak határon túli ápolásáért kaphatta meg az elismerést.
– Számomra ez egy önarckép. Megmutatja, hogy az eddigi munkámat jól végeztem. Ha pedig ez így van, akkor a jövőben a tevékenységeimet tovább kell szaporítani és sűríteni. Egyszóval: folytatásra serkent.

A határontúli magyar kultúra ápolásáért idén Sziveri Szabolcs karnagyot tüntették ki. A csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke és művészeti vezetője is az elért eredmények elismeréseként élte meg a címet. A karnagy a fiatalokban látja a jövőt.
– Nagy szükség van Vajdaságban az utánpótlásra, ugyanis nagymértékű elvándorlást tapasztalunk. Felelősségünk és feladatunk tehát, hogy a fiatalokat a népzene felé irányítsuk, hisz a hagyományainknak történelmen átöröklött közösségmegtartó ereje van.

Bácska hagyományőrzői a színpadon (Tóth D. Lívia felvétele)

Bácska hagyományőrzői a színpadon (Tóth D. Lívia felvétele)

Életmű elismerésben részesült Vajdaság egyik legismertebb néprajzkutatója, dr. Silling István. A bácskertesi egyetemi tanárt a nyugat-bácskai magyar falvak hagyományainak kiválló ismerőjeként és néprajzi hagyatékunk gazdag publikálójaként mutatták be a Magyar Kultúra Napja Gálán.
– Hagyományaiban az egyik leggazdagabb faluban élek. Kupuszinán nem csak a nagy ünnepek alkalmával, hanem a hétköznapokban is él még a népi kultúra. Hála Istennek, ezt az örökséget még tudjuk és akarjuk is tovább éltetni.

Lovaggá avatták lapunk munkatársát, a vajdaságiak közkedvelt karikaturistáját is. Léphaft Pál a képzőművészeti és újságírói életművéért kaphatta meg a címet. A Grimasz szerkesztője lovagként sem válik meg a munkaeszközétől.
– A ceruzától nem lehet menekülni, ez esetemben munkahelyi ártalomból lett életállapot. Mindig is a ceruza volt a lovam, úgyhogy csak egy ilyen szerény paripát tudok meglovagolni, semmi mást.

A kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismeréseként átadott Magyar Kultúra Lovagja címek mellett kiosztották az Egyetemes Kultúra Lovagja elismeréseket is. A nemzetközi kulturális együttműködésért, valamint két vagy több nemzet kultúrájának együttes ápolásért járó címet Vajdaságból dr. Csáky S. Piroska újvidéki tanár vehette át, akit Mészáros Ilonka, korábbi vajdasági alapító tag elhunyta miatt az alapító lovag jogosítványaival is felruháztak.

Lapunk is bemutatkozott a budapesti gálán (Tóth D. Lívia felvétele)

Lapunk is bemutatkozott a budapesti gálán (Tóth D. Lívia felvétele)

A felavatott lovagokat Erdélyi Lajos, a magyar Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint dr. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára is köszöntötték. Az ünnepélyes gálán a díszvendég képviselőjeként Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott beszédet.
– Bácskát több szempontból is szerettük volna bemutatni. Egy részről adottak a mai napig tevékenykedő hagyományőrzőink, de a Tisza-mentére jellemző gazdag hagyományápolás sem maradhatott ki a programból. A közép- és észak-bácskai jellegzetességek mellett pedig bemutattuk az irodalmunkat is. Igyekeztünk egész képet mutatni a térségről, dióhéjba zárva álmodtuk meg a teljességet.

A Honvéd Kulturális Központ színpadán a csókai Rákóczi Férfikar és az óbecsei Botra férfikórus mellett színre lépett a Csermely óbecsei vonós banda, valamint a Halmos Béla vándordíjjal kitüntetett Csonka Ferenc és zenekara is. A közönség vastapssal jutalmazta Hajvert Ákos vajdasági Radnóti-díjas versmondó és Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor válogatását, de a bácskertesi (kupuszinai) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportja is osztatlan sikert aratott Budapesten.

Vajdaság kincsei panókon (Tóth D. Lívia felvétele)

Vajdaság kincsei panókon (Tóth D. Lívia felvétele)

A Magyar Kultúra Napja Gálán 2006 óta kitüntetik a magyar és az egyetemes kulturális örökséget példamutatóan ápoló ifjúsági közösségeket is. A három Örökség-serleg egyikét idén a 25 éves Vajdasági Versmondók Egyesülete vehette át.

A budapesti Stefánia palotában megrendezett ünnepélyt közös barátkozás követte, amelyen szintén Bácskáé volt a főszerep. A Kárpát-medence egész területéről összesereglett lovagok, hozzátartozóik és támogatóik megcsodálhatták Kupuszina örökségét és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tevékenységét, de a Magyar Szó napilapunk mellett a Hét Nap és a Forum kiadók is bemutatkozhattak. A régió kulturális kincseit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által felállított panókon csodálhatták meg az érdeklődők.