2024. április 20., szombat

Vučić akár Trumppal is összefuthat Davosban

Holnap kezdődik az 50. Világgazdasági Fórum – A rendőrök és a tüntetők is készülnek

Davosban hivatalosan kedden kezdődik az 50. Világgazdasági Fórum (WEF). A négynapos rendezvénysorozaton a politika, a gazdasági-üzleti élet és civil társadalom 2821 (legbefolyásosabb) döntéshozója vagy közismert személyisége vesz részt több mint száztíz országból, köztük mintegy ötven állam- és kormányfő. A konferencia nyitányaként tegnap megtartottak néhány előadást, és ismertették a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzést.

A világ legbefolyásosabb politikai, gazdadasági és pénzügyi szereplőinek, valamint közismert személyiségek és globális véleményformálók részévételével a svájci Davosban holnap hivatalosan megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum. A korábbi gyakorlatnak megfelelően rendkívül szigorú biztonsági intézkedésekkel párosítva.

A négynapos konferencia munkájába több mint száztíz országból érkeztek vendégek, összesen 2821-en. Köztük mintegy ötven állam- és kormányfő is van, de bőven akad multimilliárdosból, bankárból, sőt olyan nagyságokból is, akik egyik-másik vállalati szektor meghatározó képviselői.

Donald Trump amerikai elnök mellett Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is jelezte részvételét, miként Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója és az EU-jegybak vezetője, Christine Lagarde is. Hazánkat Aleksandar Vučić államfő képviseli. A meghívottak listáján van Greta Thunberg svéd diáklány, a klímaváltozás elleni küzdelem ikonikus alakja, akit valószínűleg nagy figyelem övez majd, amikor a témáról tart előadást.

A világ fontos vezetői közül azonban többen már jó előre jelezték távolmaradásukat az évenkénti rendezvényről.

Az otthonmaradók közé tartozik Abe Sindzó japán és Boris Johnson brit kormányfő is. Az utóbbi ráadásul kormánya tagjainak is meghagyta, hogy kerüljék el a sokak által elitistának tartott és megvetett (látvány)rendezvényt, amely ellen korábban sokan a helyszínen tüntettek. A tiltakozók az idén is arra készülnek, hogy ismét a településen adjanak hangot elégedetlenségüknek. 

A találkozó hivatalos kezdete előtt, tegnap Davosban megtartották a nyitányt is: elhangzott néhány előadás, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig bemutatta kiadványát a világgazdaság kilátásairól. A ma kezdődő tanácskozáshoz időzített friss összeállításából kiderül: a szervezet erre az évre 0,1 százalékkal (3,3 százalékra) 2021-re pedig 0,2 százalékkal (3,4 százalékra) rontotta a globális gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A WEF ötvenéves jubileuma alkalmából tegnap alkalmi ünnepséget is tartottak.

A tanácskozáson ezúttal is napjaink legégetőbb gazdasági, társadalmi és politikai kérdései, problémái, illetve kihívásai kerülnek napirendre. Az elhangzottak jelentősen befolyásol(hat)ják a gazdasági és társadalmi szféra szereplőinek várakozásait.

A péntek estig tartó rendezvénysorozat mottója: Érintettek az összetartozó és fenntartható világért. A konferencia előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek mindegyike egy-egy jelentős téma köré szerveződik. A hét legfontosabb idei tárgykör között szerepel a Föld megóvása, a munkahelyek és a társadalmak jövője, az emberek javát szolgáló technológiai fejlődés, a gazdaságok tisztességesebb működtetése, a jobb üzleti kultúra megteremtése és a geopolitikai mögöttes világa.

A csúcstalálkozóhoz időzítve a WEF ezúttal is közölte éves jelentését, amelyet több mint 750 szakértő és döntéshozó állított össze. A dokumentum magába foglalja a legfontosabbnak ítélt hosszú távú globális kockázati tényezőket.

A lista első öt helyén – az idén először – kizárólag környezeti kockázatok szerepelnek. Ezek: az időjárási szélsőségek, a klímakárok enyhítésének kudarca, természeti katasztrófák, biodiverzitás csökkenése és az emberi tevékenység okozta környezeti károk.

A Globális Kockázatok című jelentést azért ismertették mindössze néhány nappal a konferencia kezdete előtt, hogy segítségével befolyásolják a Davosban megjelentek beszédtémáit.

A 15. alkalommal elkészített éves összeállítás egyebek mellett rámutat arra, hogy a világban 2020-ban is folytatódik a gazdasági és politikai megosztottság, miközben minden korábbinál fontosabb a nagyhatalmak, döntéshozók és az üzleti szereplők összefogása az éghajlatot, a környezetet, a technológiai rendszereket és az egészségügyet érintő fenyegetések elleni sikeres fellépés érdekében.

A dokumentum emellett felhívja a figyelmet arra, hogy az idén sok kedvezőtlen folyamat (így gazdasági konfrontáció, politikai polarizáció vagy épp a szövetségi- és multilaterális rendszerek szétesésének felgyorsulása) keresztezi majd egymást, amire régóta nem volt példa. Ha ez valóban megtörténik, az akár globális válsághoz vezethet. 

Az egyik legismertebb nemzetközi jótékonysági szervezet, az Oxfam is hagyományos külön tanulmánnyal készült a WEF-re. A fórum kezdetéhez időzített legújabb összeállítását figyelmeztetésként szánta a Davosban összegyűlt előkelőségeknek, illusztris vendégeknek. A tegnap ismertetett Oxfam-jelentés megjegyzi: kezelhetetlenné vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon; ennek megfékezésére kidolgozott kormányzati lépések kellenének.

A leggazdagabbak és a legszegényebbek között folyamatosan mélyülő szakadékot több példával is bizonyítja a 19 független jótékonysági szervezetét tömörítő Oxfam. Egyik adata szerint a Földön élő 2153 milliárdosnak immár több a pénze, mint a bolygót benépesítő lakosság 60 százalékának összesen (azaz 4,6 milliárd embernek). A leggazdagabb egy százalékba tartozók vagyona pedig már kétszer nagyobb, mint 6,9 milliárd emberé. (A hatalmas tömeg alig valamivel kevesebb, mint a Föld összlakossága.)