2024. április 23., kedd

Az oktatás és a munkaerőpiac

A paralementi képviselők több oktatási törvényről folytatnak vitát

A köztársasági képviselőház mai rendkívüli ülésén, amelyet Maja Gojković, a paralement elnöke hívott össze a kormány kezdeményezésére, elsősorban az oktatást érintő törvények módosításával foglalkozott. Mint Mladen Šarčević oktatási miniszter a napirenden szereplő törvények kapcsán elmondta, az oktatási rendszerrel foglalkozó törvény, amit 2017-ben fogadott el a parlament, azért van újra a képviselők előtt, hogy összehangolják a személyes adatok védelméről szóló törvénnyel.

Šarčević hangsúlyozta, az oktatási törvény olyan egységes információs rendszer bevezetését irányozta elő az oktatásban, amely igényli a személyes adatok védelméről szóló törvénnyel való összehangolást is. Rámutatott, már egyszer történtek módosítások, amelyek a tanulók és egyetemi hallgatók adatainak biztonságával foglalkoztak, de miután a személyes adatokról szóló törvény is módosult, az adatvédelmet már nem lehetett szabályzatokkal megoldani, a törvényen belül kellett erre előírást megfogalmazni.

A parlament napirendjén szerepel a nemzeti klasszifikációs törvény módosítása is. Šarčević rámutatott, hogy amióta az ENIC/NARIC központ átkerült az újonnan megalakult Kvalifikációs Ügynökséghez, azóta a külföldön szerzett diplomák honosítása is jelentősen felgyorsult, egyszerűbbé vált. Ugyanakkor ennek a törvénynek a keretében a színvonalas középfokú oktatás érdekében, illetve a piacigények figyelembevételével, az egész életen át tartó tanulás elve nyomán, az ország területén tíz városban középiskolai emberi erőforrásközpontok alakultak ki, és újabb hasonló központok nyílnak majd. Ezek a központok lehetővé teszik azt is, hogy a munkaerőpiac igényeihez mérten a felnőttoktatásban képzéseken keresztül színvonalas képesítést kapjon az, akire igény mutatkozik.

A duális oktatás kapcsán hangsúlyozta, hogy a középiskolákban kiváló eredményeket mutatott, a középszintű oktatással foglalkozó törvény módosításával. Ezek után azok is lehetőséget kapnak arra, hogy bekapcsolódjanak a duális oktatásba, akik a régi rendszer szerint végezték el a középiskolát, és folytathatják majd tanulmányaikat a felső oktatási rendszerben. A főiskolákon és egyetemeken is tervezik a duális oktatás elindítását.

A parlament napirendjén szerepelt a Fraciaországgal és Észak-Macedóniával kötött, oktatást érintő megállapodás megerősítése is, valamint a marrákesi szerződés elfogadása, ami a vakok és gyengénlátók számára teszi majd lehetővé, hogy írásos dokumentumokhoz jussanak hozzá, Braille-írásmóddal nyomtatott formában.

Napirenden szerepel további három, a művelődést érintő törvény is, így a művelődéssel foglalkozó kerettörvény, illetve az az orosz–szerb megállapodás is, mely szerint Oroszország Szerbiának adja a Miroslav-evangélium hiányzó lapjait Nikolai Konstantinovics festményeiért cserében.