2024. március 28., csütörtök

Megkezdődtek a felvételi-fölkészítők

A diákokat idén is matematikából és képzőművészetből készítik föl a felvételire

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, mint minden évben, idén is segíti a nyolcadikos gyerekeket abban, hogy sikeresen teljesítsék a május közepén esedékes felvételi vizsga követelményeit. Csikós Pajor Gizella, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy a matematikai vagy az informatikai tagozatra iratkozó tanulóknak a kisérettségitől eltérő vizsgát kell tenniük, amelyre hétvégente készítik föl őket az iskola tanárai.

A diákok számára felmérővel kezdődött a fölkészítő (Gruik Zsuzsa felvétele)

A diákok számára felmérővel kezdődött a fölkészítő (Gruik Zsuzsa felvétele)

A felvételi-felkészítők sora vasárnap reggel indult mindazok számára, akik a matematikai vagy az informatikai tagozatra szeretnének bejutni, jövő szombaton pedig a képzőművészeti tagozatra felvételizők fölkészítése is megkezdődik. A matematikai felkészítő a gyerekek számára szintfelmérő feladatsorral, az őket kísérő szülők számára pedig szülői értekezlettel indult.

A felvételire való fölkészítőt szülők és gyerekek részéről is nagy érdeklődés övezte. Erdélyi Ernő Királyhalmáról érkezett Zentára, hogy elkísérje fiát az első foglalkozásra, és részt vegyen a szülői értekezleten:

– A fiam már negyedikes korában eldöntötte, hogy ide akar jönni. Akkor járt itt először egy matekversenyen. Körülnéztünk, és úgy látjuk, ez a legerősebb iskola a környékünkön.

Nagy Anita Magyarcsernyéről jött. Még nem tudja, hogy az iskola elvégzése után milyen irányban fog továbbtanulni, de szeretne ebben az iskolában érettségizni:

– Szerintem a Bolyai nagyon erős iskola, ezért választottam ezt. Azért veszek részt a fölkészítőkön, hogy bejussak az informatikai tagozatra.

Az igazgató elmondta, hogy matematikából több pedagógus közösen foglalkozik a gyerekekkel: Ripcó Sipos Elvira, Béres Zoltán, Ágó Balog Krisztina, Gyorgyevics Anikó, Zavargó Zsuzsanna, Botos Zsófia, valamint Csikós Pajor Gizella. A felkészítésen bárki részt vehet:

– Az ajtónk mindenki számára nyitva áll, nem szükséges előre jelentkezni. Minden olyan érdeklődő nyolcadikost szívesen fogadunk, aki szeretne majd felvételi vizsgát tenni nálunk. Bármikor lehet csatlakozni, de az újonnan érkezők kedvéért nem tudjuk megismételni a korábban már feldolgozott anyagot.

Hozzátette, hogy a fölkészítők szervezése során külön figyelmet fordítottak arra, hogy két- vagy háromhetente egy-egy szabad hétvégét biztosítsanak a gyerekeknek. Ezeket a szüneteket elsősorban az ünnepekre időzítették, így a húsvétot és a május elsejét a gyerekek a családjuk, barátaik körében tölthetik.

Ripcó Sipos Elvira mértanból készíti föl a gyerekeket a felvételi vizsgára. Mint mondta, a felkészítő során olyan anyagokat is át kell vennie a gyerekekkel, amiket az általános iskolában nem tanulnak:

– A geometriafeladatokat alaposan fel kell dolgoznunk ahhoz, hogy a tanulók letegyék a felvételi vizsgát. A Pitagorasz-tétellel és a területszámítással kezdjük, aztán áttérünk a térfogatszámításra, végül pedig a hasonlóság fog sorra kerülni. A célom az, hogy mindazok a tanulók, akik szeretnének hozzánk bejutni, sikeresen letegyék a felvételi vizsgát.