2024. április 19., péntek

Növekedett a nyugdíjjárulék-alap

A múlt évhez képest 5,8 százalékkal kell többet befizetni

Azoknak, akik maguk fizetik a járulékokat az állami Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alapnál, ezentúl mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. A 2003 óta hatályban levő törvény értelmében a polgárok önkéntes alapon is fizethetik a kötelező járulékot a nyugdíjbiztosításhoz. Eddig összesen 236.400-an éltek ezzel a lehetőséggel, jelenleg pedig valamivel több mint 19.000 polgár fizeti a havi járulékot a Szerbiai Rokkantsági és Nyugdíj-biztosítási Alapnál.

A polgárok az iskolai végzettségükre és szakképesítésükre való tekintet nélkül 13 önkéntes nyugdíjbiztosítási csomag közül választhatnak. Ezek közül a legalacsonyabb biztosítás az, amelyik az előző 12 havi köztársasági átlagbér 35 százalékát veszi alapul, ennek összege jelenleg 25.801 dinár, a legmagasabb járulékalap pedig öthavi átlagbér összege, ami 368.590 dinár – bruttóban kifejezve. Az állami nyugdíjbiztosítás havi részlete a polgárok számára tehát 6579,26 és 93.990 dinár között mozog, attól függően, hogy ki melyik csomagot választja. A járulékokat minden hónap 15-éig kell befizetni.

Ezek az alapösszegek évenként egy alkalommal változnak, és egész évre érvényesek.

A kiválasztott csomag a folyó év során is megváltoztatható, ehhez mindössze egy kérelem átadása szükséges, ahogyan ahhoz is, hogy az ügyfél megszüntesse a befizetést.

A nyugdíjjárulék befizetése nem fedezi a betegbiztosítást, ezt más úton és intézményen keresztül kell elintézni.

Az önkéntes nyugdíjbiztosítási járulékot fizetheti maga után minden polgár, akinek jelenleg nincs más nyugdíjbiztosítása, aki munkanélküli, háztartásbeli, tanuló, illetve mindenki, aki betöltötte a 15. életévét és a tartózkodási helye Szerbia.