2024. március 29., péntek

Gyermekművelődési bazár a Szokol Otthonban

Gyermekművelődési bazár elnevezés alatt a Szokol Otthonban gyakran szerveznek különböző, ismeretterjesztő és a szabad idő hasznos eltöltésére fókuszáló aktivitásokat. A fiatalok legutóbb bábműhelymunkákon és különféle társasjátékokban vehettek részt Slavica Bogdanović vezetésével. A kicsik bábokat készítettek a színházi előadásokra, maguk választhatták ki a szivacsból készített figurák kinézetét. A műhelymunka vendége volt Jovan Caran Denis, aki Nagybecskereken rendezőként és bábszakértőként dolgozik. A bábok elkészítése után két bábelőadást is megtartottak. A saját maguk által készített felszerelés használata különösen érdekes volt a kicsik számára, láthatták, hogy azok a figurák, amelyeket ők készítettek, hogyan festenek a színpadon.

A rendezvény leglátogatottabb aktivitása a sakkfoglalkozás volt. A szervezők 10 sakktáblát biztosítottak a gyerekek számára, a kicsik megtanulhatták az elmesport szabályait és jól szórakozhattak. – Azok a gyerekek, akiknek fogalmuk sem volt a sakkról, nagyon gyorsan megértették a szabályokat: a huszár kiütheti a bástyát, amíg a futó is letörölheti a királynőt… a magyarázatot úgy alakítottuk, hogy a kicsik a társasjátékok szabályaihoz hasonlítva könnyebben megtanulhassák a sakk szabályait – mondta Radmilo Mulić, a gyermekvásár programszervezője. Hozzátette: az idei gyermekvásárok programját úgy ütemezték, hogy a téli szünidő alatt legyen a legtöbb aktivitás, ebben az időszakban van a legtöbb szabad idejük a diákoknak. Az aktivitások októberben kezdődtek a Kapd el a csillagot! elnevezésű programmal, amikor a gyerekek a távcsővel böngészték a világűrt. A rendezvénysorozat idején több előadást is szerveztek, az egyik legkedveltebbnek a Három kismalac bizonyult – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A gyermekrendezvényt a Slovo egyesület, a Szokol Otthon és a Kis nagy könyvesbolt szervezték az újvidéki önkormányzat támogatásával.